Пет години вече не е завършен ремонтът на язовир Огоста“

...
Пет години вече не е завършен ремонтът на язовир Огоста“
Коментари Харесай

Вече пет години не е завършен ремонтът на язовир „Огоста“ край Монтана

Пет години към този момент не е приключен ремонтът на язовир „ Огоста “ край Монтана, изясни Корнелия Нинова, заместител министър-председател по стопанската система и промишлеността и министър на стопанската система и промишлеността на депутатско запитване по време на парламентарния надзор.  А това е четвъртият по повърхност и втори по размер неестествен водоем в страната. И това в случай, че последното държавно управление на ГЕРБ вкара в „ Държавна консолидационна компания “ общо 500 млн. лв. особено за ремонт на язовири в страната. Ефектът от тези пари е никакъв.

Съоръжението е благосъстоятелност на Министерстовот ан земеделието, храните и горите, само че от юни 2020 година е трансфериран в структурата на „ Държавна консолидационна компания “.

Още същият месец от дъщерната компания на ДКК - „ Монтажи “ ЕАД, са предложили план за ремонт на язовира с проект сметка за 7 754 029 лв.. Експертният съвет към ДКК не го приема. По-късно от „ Монтажи “ изготвят нов план като покачват и цената за ремонта до над 12 млн. лв., който още веднъж не е признат от Експертния съвет. Препоръката от него е да се организира процедура по Закона за публичните поръчки.

Министър Нинова означи, че е нужен нов разбор за работите по ремонта и правене на нова проект сметка. Нинова изясни, че направения от „ Монтажи “ план за ремонт са съобразени с рекомендациите на Агенцията по метериологичен надзор.

Строителството на язовир " Огоста " трае 20 години и приключва през 1986 година. Хидротехническото оборудване е построено за напояване на огромни площи селскостопанска земя, разпростряли се от Монтана до региона Златията край Лом, само че до 1989 година е прокарана едвам половината от нужната тръбна инфраструктура и тя по този начин и в никакъв случай не е построена до дъно. Понастоящем водата от язовира съвсем не се употребява за напояване, а за произвеждане на електричество в двете водноелектрически централи - „ Кошарник “ и „ Огоста “, ситуирана на язовирната стена.

Още от момента на стартирането си в употреба, язовирът буди подозрения, че е рисков за разположения в непосредствена непосредственост регионален център и близките села.

 

Изваждане на „ Монтажи “ от ДКК

Министърът на стопанската система и инудстрията Корнелия Нинова е безапелационна, че не трябва „ Държавна консолидационнна компания “ да се закрива. Активите на включените в портфейла на холдинга 19 компании са част в капитала на „ Държавна консолидационна компания “. Те пък са заложени за изтеглен от ДКК заем от „ Българска банка за развиване “, като парите се употребяват за активността на  дъщерните компании. „ Не имаме намерение да изваждаме нито едно сдружение от портфейла на „ Държавна консолидационна компания “, безапелационна е министър Нинова в отговор на депутатски въпрос.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР