Пет години след последното си гостуване в България младият цигулар

...
Пет години след последното си гостуване в България младият цигулар
Коментари Харесай

Елин Колев свири виртуозни концерти от Вивалди с Оркестъра на Класик ФМ радио през есента

Пет години след последното си посещение в България младият цигулар от български генезис Елин Колев се завръща у нас за огромен концертен план по покана на „ Кантус Фирмус “. Порасналото дете знамение ще свири тази есен за родната аудитория музика от Антонио Вивалди с Оркестъра на Класик ФМ радио. Програма от познати и непознати шедьоври на венецианския занаятчия ще зарадва феновете на бароковото изкуство в осъществяване на надарения млад музикант, който към този момент е приключен концертиращ цигулар с огромен театрален опит. В програмата му за българската изява са цикълът „ Годишните времена “ (4 кончерти гроси) и два доста виртуозни, само че рядко изпълнявани концерта. Те са „ Великият могул “ (Grosso mogul, RV 208), прочут със своите блестящи и технични каденци, както и концерт в Ре мажор (RV 212), основан за празника на Св. Антоний от Падуа (Concerto fatto per la solennità della santa Lingua di S. Antonio in Padua), който е един от най-трудните в техническо отношение концерти в цялото творчество на Вивалди. В сходство с бароковата традиция, творбите ще бъдат изпълнени без диригент, като неговата водеща функционалност се поема от солиста. Елин Колев ще свири у нас на старинна цигулка от 1749 година, направена от лютиера Лоренцо Каркаси, предоставена му от Фондация „ Алберт Екщайн “. Концертът ще се състои на 15 октомври от 19:30 ч. в зала „ България “. Събитието е част от поредицата „ Концертмайсторите “ и се финансира от стратегия „ Култура “ на Столичната община.
Елин Колев е един от младите любимци на българската аудитория. Роден и израснал в Германия, където работят неговите родители, той стартира да се занимава с цигулка на 5-годишна възраст, дебютира с оркестър на 8 години, а на 12 към този момент свири в фамозната зала „ Карнеги Хол “ в Ню Йорк. Участвал е в две кино продукции в Германия - игралният „ Wunderkinder ” и документалният филм „ Оркестър от изгнаници “ за основаването на Израелската филхармония, в който Елин Колев играе ролята на детето знамение Бронислав Хуберман, филм който неотдавна беше показан за първи път в България. Елин е притежател на наградата " Млад гений на Европа " за 2010 година от Европейската фондация за просвета в Германия. На 14 години той подписва извънреден контракт със Sony Classical и записва компакт-диска „ Elin Kolev “. Неговата първа и извънредно сполучлива изява в София е през 2013 година в „ Европейски музикален фестивал “. За този концерт той получава премията „ Дебют “ на церемонията „ Музикант на годината “ 2013 на Българското национално радио. През 2014 година младият реализатор изнася концерти с Оркестъра на Класик ФМ радио във фестивалите „ Варненско лято “ и „ Европейски дни на културата “ във Франкфурт. Година по-късно Елин Колев е поканен в академия „ Сейджи Озава “ в Швейцария и дебютира във „ Виктория Хол “, Женева. През есента на 2017 година цигуларят е включен в програмата за подкрепяне на млади музиканти „ SWR2 New Talent “ на немската социална медия SWR2 (Югозападно радиоразпръскване). Участието му в нея продължава три години и включва предавания по радиото, участия в концерти и фестивали, както и записи.
Билетите за концерта на 15 октомври са на цени от 15 до 45 лева и ще бъдат пуснати в продажба от 31 май на касата на „ Кантус Фирмус “ в зала „ България “ и онлайн на http://ticketsbg.com
Цикъл „ Концертмайсторите “
„ Концертмайсторите “ се организира от 2002 година. През годините в него са взели участие водещи международни звезди на класическата музика: Найджъл Кенеди, Пинкас Цукерман, Максим Венгеров, Шломо Минц, Ричард Клайдерман, Пепе Ромеро и други След едногодишно спиране през 2011 година, цикълът бе обновен с помощта на поддръжката на Столична стратегия „ Култура “. През последните години в цикъла се изявиха цигуларите Летисия Морено (Испания), Мила Георгиева, Алекси Кени (САЩ) и други Програмите „ Българска класика “ и „ Млади гении “ от цикъла „ Концертмайсторите “ 2014 бяха показани с огромен триумф на влиятелния музикален фестивал „ Европейски дни на културата “ във Франкфурт на Майн (Германия).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР