Пет години след епичния сблъсък между Пловдив и Варна кой

...
Пет години след епичния сблъсък между Пловдив и Варна кой
Коментари Харесай

Варна създава арт квартал по модела на Капана

Пет години след епичния конфликт сред Пловдив и Варна кой да носи купата Европейска столица на културата 2019, артистичните квартали на двата града си подадоха ръка.

Днес в изложба СКЛАД съглашение подписаха Общинска фондация „ Пловдив 2019 “ и варненските Фондация „ Иноватор “ и Сдружение „ Таляна “. Мотото на срещата бе „ Обичай, създавай, споделяй, въвличай “ – част от плана на надарената архитектка Алекс Бургунска.

Целта на събранието бе побратимяването на бохемските квартали Капана и Таляна, развиването на културите им, разпространението на историята им, обновяването на обособените градски зони и насърчаването на заетостта.

На срещата участваха Кирил Велчев – изпълнителен шеф на Отечествен фронт „ Пловдив 2019 “, Гина Кафеджиян – зам.-директор, Пламена Маринова – заместник-кмет на Варна, Сергей Петров и Явор Панев от съдружие „ Таляна “, Биляна Раева – представител на съдружие " Варна - Европейска младежка столица ”, Николай Георгиев – ръководител на комисията на Общински съвет във Варна по европейските планове и интернационалните връзки.

Събралите се от Пловдив и Варна разискаха развиването и реновирането на Капана и Таляна – места, които играят ролята на културни ядра, сърца на двата огромни града.

Изпълнителният шеф Кирил Велчев съобщи, че постоянно е чувствал варненци близки. Изключително разчувствуван за идното съглашение, подсети за напълно скорошното пускане на отворена стратегия за развиването на юношески креативен начинания в Капана. Спомена, че Варна, като Европейска Младежка Столица има особено място в програмата.

Дискусията продължи с в детайли показване на концепциите на двете страни. Една от главните цели е генерирането на сила за основаване на събития, разрастващи историческите ядра на Капана и Таляна. Разпространението на другите начинания и планове ще си сложи за задача и привличането на други градове съидейници като Велико Търново и София.

Важен миг от съживяването на изобретателния квартал на морската столица е създаването на тактика за развиване на изкуството, както и събирането на исторически фотографии на старинна Варна за разпространение и позиционирането им в галерия.

Друга основна крачка към бъдещия подем е правенето на социологическо изследване, касаещо живущи, работещи, пребиваващи и посещаващи Таляна. Изследването ще събере и обработи мненията на жителите, концепциите и желанията им за развиване на терена.

Представителите на съдружие „ Таляна “ признаха, че са впечатлени от бързото разпространение на Капана и са радостни да „ копират “ разнообразни хрумвания от положителния пловдивски образец.

В отговор на похвалата Гина Кафеджиян, призна, че триумфът на креативния квартал под тепетата се дължи на съдействието на доста институции. Добави, че и пловдивчани са подготвени да заимстват хрумвания и от варненци, тъй че да се построи едно ползотворно другарство.

Архитект Явор Панев от съдружие „ Таляна “ акцентира, че за него един от огромните триумфи на Европейската Младежка Столица е точно работата на екипа през годините. Напомни, че задачата на носенето на избрана купа не значи година горделивост и забавление, а цялост от продължителни старания към превръщането на Варна в по-добро място за живот.

Архитектът даде думата на Алекс Бургунска – основател на забавен план, чиято визитка е огромно сърце. Творбата въплъщава градската среда в морската столица. Инсталацията е отражение на страстта и вътрешните процеси, които се зараждат вътре в хората при всяка нова смяна, която се реализира в града.

Сърцето демонстрира, че макар от време на време човек да усеща, че се върти в кръг и се сблъсква с едни и същи проблеми, не постоянно е по този начин. Важното е да се резервира и задържи в центъра любовта, по тази причина и мотото на плана: „ Обичай, създавай, споделяй, въвличай “.

Срещата продължи с почерпка и замяна на хрумвания сред представителите на Пловдив и Варна, заинтересувани жители, посетители и публицисти.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР