Пет години се оказаха недостатъчни за администрацията на варненския кмет

...
Пет години се оказаха недостатъчни за администрацията на варненския кмет
Коментари Харесай

Мрачната съвест на чиновника: още една история за принудителната мизерия на социалното подпомагане

Пет години се оказаха незадоволителни за администрацията на варненския кмет Иван Портних, с цел да реши казуса с покъртителната бедност на четири общински коридора, наречени " приемна " на дирекцията за обществено подкрепяне в града.

Още през 2015 година, когато изтече договорът на дирекцията с общината за наем на пространствата, се оказа, че за тях важи " параграф 22 ": те не са отразени в кадастралните карти и регистри на градския регион, в който се намират. По тази причина не могат да бъдат отдадени чартърен на Агенцията за обществено подкрепяне, която ги употребява. Заради неналичието на контракт тя не може да финансира ремонта им, а общината отхвърля да го направи, макар, че е техен притежател и в тях се обслужват жители на Варна - хора със здравословни проблеми или с увреждания, със зависимости, без близки, в преклонна възраст, обществено слаби...

През март предходната година от общественото министерство обясниха в отговор на въпроси на " Дневник ", че " дирекция " Общинска благосъстоятелност, стопанска система и икономически действия " във Варна е подхванала дейности по правене на план за отразяване на гореописаните обекти в кадастралните карти и регистри. След привършване на процедурата ще бъде направено предложение за даването им на Агенцията за обществено подкрепяне ".

 Така наподобява
© Спас Спасов

Така наподобява " приемната " на Дирекцията за обществено подкрепяне във Варна.

Продължението на тази история година по-късно

звучи като гротеска.

Нова инспекция на " Дневник " от началото на март тази година сподели, че последното обезпокоително писмо, изпратено до общинската администрация от Адриана Григорова, шеф на дирекцията за обществено подкрепяне в града, е от 15 ноември 2019г. В него тя припомня, че четирите пространства, които службата й употребява (до 2015 година чартърен, а от този момент до момента - без контракт - бел. ред.), не престават да са в окаяно положение, че изискванията там са мизерни както за жителите, по този начин и за обществените служащи, че при всеки дъжд водата тече през прозорците, че това постоянно става причина за къси съединения в електрическата апаратура, а планирането на финансови разноски за ремонт е невероятно, поради неналичието на наемни връзки с общината.


© Спас Спасов

" Приемната " на Дирекцията за обществено подкрепяне във Варна е ситуирана в четири подблокови коридора.

Краткият и съвсем безсъдържателен отговор

на това писмо лишава цялостен месец. Едва на 13 декември 2019 година Петко Бойновски, шеф на дирекция " Общинска благосъстоятелност, стопанска система и икономически действия " във Варна написа следното: " В отговор на Ваше писмо по отношение на подписване на нов контракт за безплатно ръководство на парцели, находящи се на бул. " Осми Приморски полк " (...) във Варна Ви известявам, че са подхванати дейности по правене на оферти от името на кмета Иван Портних въпросните пространства да Ви бъдат предоставени ".

Срок няма

 В четирите тесни коридора, наречени
© Спас Спасов

В четирите тесни коридора, наречени " приемна " на дирекцията за обществено подкрепяне във Варна осветлението и въздухът не доближават, а места за сядане няма, макар, че множеството от чакащите са хора с увреждания.

Преди дни " Дневник " също изпрати въпроси до Петко Бойновски, които трябваше да изяснят до каква степен са стигнали предложенията, направени от името на варненския кмет, за които е съобщил през декември. Според получените отговори въпросните четири коридора към този момент би трябвало към този момент да са отразени в кадастъра. Нещо повече - " същите парцели са включени и в признатата с решение на Общински съвет - Варна " Годишна стратегия за ръководство и предписание с парцели - общинска благосъстоятелност през 2020 година ", показва още Бойновски. В отговорите му обаче няма периоди по кое време общината ще се разпореди с въпросните парцели, с цел да бъде задействана процедурата по отдаване чартърен.

За всеки, попаднал в " приемните ", е явно, че потискащата им бедност е не на една, пет или 10 години. В тях се обслужват близо 30 хиляди души. Онези от тях, с които " Дневник " беседва, настояват, че мизерията, в която са принудени да чакат с часове, а постоянно и дни наред, с цел да получат това, което страната им дължи, е все същата най-малко от 2007 година насам.

Но за чиновника времето няма стойност , тъй като

за бездействието има универсално опрощение - процедурата

А по този начин и унижението на хората, попаднали в тъмните коридори на варненската дирекция за обществено подкрепяне също остава безсрочно. Много от тях са изгубили всичко в борбите, които са водили. Те са подготвени да понесат каквото и да е, тъй като към този момент са понесли всичко.

Непоносима е единствено мрачната съвест на чиновника.

Фотогалерия: Тъмният кулоар на общественото подкрепяне във Варна >
Видео от тъмния кулоар на общественото подкрепяне във Варна очаквайте на следващия ден в " Дневник "!

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР