Пет години не видяхме съпруга до предишния президент. Сега ме

Пет години не видяхме съпруга до предишния президент. Сега ме ...

Деси Радева коментира скандалното си изказване за Луфтханза."Пет години не видяхме съпруга до предишния президент. Сега ме има. И имам собствено мнение, което няма как да се хареса на всички."

Думите са на Десислава Радева, съпруга на президента Румен Радев. В пространно интервю за "24 часа" тя разказва за своята инициатива "Пазим езика си" за повишаване на грамотността сред българските деца, за опасностите, които крие дигиталният свят, но и за публикациите ѝ във Фейсбук, които често провокират коментари.

"За мен поне дигитализацията е нож с две остриета. От една страна, ни отваря света, но от друга, ни пълни главите с доста невярна информация. Вижте например колко много фалшиви новини се разпространяват. Дори “Уикипедия”, която би трябвало да е достоверна, понякога дава грешна информация. Неотдавна попаднах на мой профил там, който не е правен от мен и изобилстваше от невярна информация.

А когато става въпрос за езиковите норми - трябва да си особено внимателен. Всеки сайт с претенции да осигурява езикови справки трябва да се прави от специалисти. Има сайтове, които са достоверни, но за да е сигурен потребителят, трябва да провери кой стои зад тях като автор, собственик, администратор. Което е доста по-трудоемко от това да отвориш речника и да намериш как се пише “изтребител” например.", обяснява Десислава Радева.

За коментара ѝ по адрес на германския авиопревозвач “Луфтханза”, Радева заявява: "признавам, че реагирах емоционално!".

"Държа да спазвам обещанията си, в случая към близо хиляда наши сънародници зад граница. Затова бе и огромното ми разочарование. Пътувах като средностатистически гражданин и реагирах като такъв", добавя тя.

Попитана за какво съветва президента и дали той се вслушва думите ѝ, Радева отговаря, че държавният глава има достатъчно голям екип, с който работи. "Още един съветник ще му дойде в повече", уточнява Радева.

По думите ѝ двамата с Румен Радев вече са рядко свободни. "Постът на президента промени всичко... Но гледаме с чувство за хумор на ситуацията и се успокояваме, че всичко е временно.", завършва Радева

Източник: marica.bg