Пет години без сериозни нарушения на пътя да бъде максималният

...
Пет години без сериозни нарушения на пътя да бъде максималният
Коментари Харесай

Най-големите джигити ще чистят досиета само за 5 г.

Пет години без съществени нарушавания на пътя да бъде оптималният период за изчистване на досието на водача, тъй че той да се връща на базовата цена на „ Гражданска отговорност “.

Това е едно от предложенията на Асоциацията на българските застрахователи по системата „ бонус-малус “, пусната за публично разискване от Комисията за финансов контрол, сподели ръководителят на АБЗ Константин Велев, написа Труд бг.

От КФН са предложили два разновидността на „ бонус-малус “.

Експерти пресметнаха на какъв брой водачи "Гражданската " ще им излезе златна

Според първия, в случай че човек доближи най-рисковия 15-ти клас на шофиране ще би трябвало да кара без нарушавания 9 години, с цел да се върне на базовите цени, а при втория вид ще са му нужни 12 години.

Според сектора тези периоди са прекомерно дълги, и в случай че не става въпрос за закононарушение на пътя като да вземем за пример сгазен човек след приложимост на алкохол, 5 години са задоволителни за изчистване на досието.

Според застрахователите по-добър е разновидността на „ бонус-малус “ с 20 рискови класа защото при него цената на полицата за нарушителите на пътя се подвига по-плавно.

При препоръчаната от КФН система „ бонус-малус “ към всяка лавица ще се записват имената на хората, които ще карат автомобила.

Така цената ще се дефинира от рисковия клас на водача с най-вече нарушавания.

От АБЗ оферират името на един човек да може да се прибавя или маха от полицата единствено един път в годината, с цел да не може да се заобикаля системата „ бонус-малус “.

Базовите цени на застрахователите ще продължат да се дефинират както и до момента според от породените произшествия, възрастта на лидера, мощността на колата и в кой град е записана.

А рисковият клас съгласно „ бонус-малус “ ще зависи от по-сериозните нарушавания на пътя, като най-лекото от тях е превишение на скоростта с 21-30 км.ч.

В препоръчаната система „ бонус-малус “ произшествия с двустранен протокол сред водачите, заведени леки вреди за одраскан калник или удар на паркинг няма да въздействат на цената. Според АБЗ обаче и изплатените от застрахователите вреди би трябвало да влязат в „ бонус-малус “.

Сега при подписване на полицата всяка компания ревизира дали е изплащала обезщетение на съответния водач. Но няма данни дали водачът е получавал обезщетение от различен осигурител.

Желанието на сектора е през идващите години да има обща база данни за всички вреди, което ще разреши те да въздействат на цената.

80% от водачите ще заплащат по-евтина „ Гражданска “ след пускане на „ бонус-малус “, сочат данните на АБЗ. Само към 0,6% от водачите, или към 21 хиляди души ще доближат до оптималната цена на полицата от 400% завишение.

Цената на „ Гражданска “ и сега върви надолу. През юни междинната цена е била 281,27 лева, а през ноември – 278,51 лева, сочат данните на АБЗ.

След пускане на „ бонус-малус “ изрядните водачи може да получат отстъпка и от „ Каско “, тъй като застрахователите ще се конкурират за тях като клиенти.

Превозвачите без „ бонус-малус “

Очакват злополуките да намалеят с 10-15%

Превозвачите, които получат документ за качество по ISO, да бъдат извадени от системата „ бонус-малус “, предлага Министерството на превоза, оповестиха от Асоциацията на българските застрахователи.

Така превозвачите ще избегнат повишение на цената на „ Гражданска отговорност “ за всички техни камиони или рейсове, на които се качва водач с нарушавания на пътя.

Годишно загубите от материални вреди, смъртни случаи и пострадвания на пътя са близо 2 милиарда лева, сподели Кирил Бошов от АБЗ.

При въвеждането на системата „ бонус-малус “ в други страни злополуките на пътя са намалели доста – с 13% в Германия и 20% във Франция. Ако у нас злополуките намалеят с 15%, това значи спестени 250-300 млн. лева годишно. Затова и цената на „ Гражданска “ може да върви надолу.

В Румъния ефикасната цена на полицата се е намалила с 20% за 7 години след въвеждане на „ бонус-малус “.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР