Пет фирми са участвали в консорциума, който е строил рушащата

...
Пет фирми са участвали в консорциума, който е строил рушащата
Коментари Харесай

Само във Фрог: Свързани с Пеевски фирми са строили рушащата се Северна тангента

Пет компании са взели участие в консорциума, който е строил рушащата се Северна дъга на София. Водеща е свързаната с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски „ Водстрой 98 “. Проектът е за 180 милиона, само че откакто консорциумът към този момент е премахнат, не се знае кой ще носи отговорност за рисковите и нацепени панели по трасето.
Името на сдружилите се компании, строили Северната скоростна дъга е ДЗЗД КОНСОРЦИУМ ХПВС-ССТ. В него вземат участие надлежно с 40% „ Водстрой 98 “ АД, с 30% „ Хидрострой “ АД, с по 10% „ Пътинженеринг строй-Т “ ЕАД, „ Пътни градежи – Велико Търново “ АД и „ Пътстрой Бургас “ ЕООД. Консорциумът не е настрана юридическо лице, а всяка от компаниите дават отговор със двоя дял.

От комерсиалния указател се вижда, че въз основа на анекс от 28.07.2017 година и Закон за отговорностите и договорите (ЗЗД) обединяването от тези компании към този момент не съществува.

Специалисти разясниха пред Фрог, че е нетипично да бъде премахнат консорциум преди да е изминал срокът на гаранцията за плана, за който е основан, още повече откакто е и изпълнен. Консорциумите са основават, с цел да печелят публични поръчки, когато не се класират е обикновено да бъдат заличени, само че не и когато са дали гаранция за работата си. За сходни строителни действия минималният период е най-малко 5 години, а както стана ясно след оповестението на забележимите опустошения през днешния ден Северната дъга е от 3 години.

Агенция " Пътна инфраструктура ", която непрестанно се оплаква от дефицит на средства за кърпенето на злополучните български пътища, е договорила с консорциум, в който главен " дирек " „ Водстрой 98 “ АД строителството на " Северна скоростна дъга " с дължина 16 км. Цената е 149 999 999 лева На уеб страницата на АПИ е записано, че правата ще коства 180 млн с Данък добавена стойност, само че това е дребна работа. Договорът е подписан през февруари 2014 година, само че строителството стартира чак една година по-късно. 1 км от този план излиза по 11 250 000 лева За съпоставяне в Германия 1 км автомагистрала с 8 ленти и шумопоглъщащ асфалт коства приблизително 2,75 млн евро. Да не приказваме за разликите в качеството.

Въпреки, че водеща е компанията, близка до Пеевски – „ Водстрой 98 “ АД, шеф на консорциума е представител на „ Хидрострой “. Телефоните за връзка, оповестени в комерсиалния указател са във Варна, само че адресът за преписка е в София.

„ Водстрой 98 “ е известна най-много с впечатляващия брой на публични поръчки, които печели независимо или в съдружничество с други компании. Всъщност считаните за близки до депутата Делян Пеевски и Движение за права и свободи компании " Водстрой 98 " АД, " Промишлено строителство холдинг " ЕАД и " Техноекспортстрой " ЕАД са спечелили публични поръчки за към 800 млн лева Това е станало за къс интервал от средата на 2011 г до удара против КТБ през юни 2014 година 70 на 100 от поръчките са от времето на съдружния кабинет " Орешарски " на Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия.

Дванайсет от договорите са подписани по времето на първото ръководство на ГЕРБ, само че са за относително ниски суми. Само в трите дни преди националния митинг против назначението на Пеевски за началник на ДАНС на 14 юни 2013 година доближените му компании са спечелили поръчки за 53 млн лева

В дните на най-горещите митинги през лятото на 2013 година компаниите получават от държавното управление три " златни " поръчки за колосалните 154 милиона!

Вижте листата на компаниите, възложителите и отпуснатите милиони:

ТУК
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР