Пет държави - Съединените щати и четирите най-големи икономики в

...
Пет държави - Съединените щати и четирите най-големи икономики в
Коментари Харесай

САЩ и четири държави в Европа: Сърбия и Косово да се върнат на масата за преговори

Пет страни - Съединените щати и четирите най-големи стопански системи в Европа - поиската от Сърбия и Косово да спрат да основават спънки пред разговора си и предложиха сами да поемат по-голяма роля в него. От Белград пристигнаха разнопосочни сигнали, а Прищина още не е реагирала, описват сърбохърватската секция на " Свободна Европа " и балканската мрежа N1.

Става въпрос за неофициалната група Quint със забележителна тежест във вземането на решения в НАТО и Г-7 - Англия, Германия, Италия, Съединени американски щати и Франция. Според тях статуквото " пречи на напредъка по пътя на Сърбия и Косово към Европейски Съюз ". Между Белград и Прищина разговорът бе блокиран предходната година. Тогава, седмици след концепция за съглашение, подхвърлена от президентите Александър Вучич и Хашим Тачи, Сърбия блокира участието на Косово в Интерпол (за трети път), а отговорът на Прищина бе да наложи стопроцентови мита на сръбски и босненски артикули (Сараево също не признава независимостта на страната).

Според изказването е " време да се спрат споровете от 90-те години ", нужно е " всеобхватно, политически стабилно и правно обвъзрващо съглашение, " което способства за районната непоклатимост. Не се прецизира по какъв начин би трябвало да наподобява съглашението, само че за него е необходим разговор, който ще подкрепи и " евроатлантическата интеграция " на страните.

" В поддръжка на Европейски Съюз "

Петте страни са подготвени да усилят ролята си в поддръжка на висшия представител на Европейския съюз във външната политика (до момента това беше Федерика Могерини) като основен медиатор в разговора сред Сърбия и Косово. Подобна стъпка обаче може да се направи единствено при предпочитание за компромис - както посредством махане на митата от страна на Прищина, по този начин и посредством завършек на водената от Белград акция за отдръпване на признаването на Косово (убедила няколко страни в Африка и Латинска Америка да го направят).

Към Евросъюза имаше рецензии, че за над половин десетилетие разговор в Брюксел не е съумял да приближи задоволително Сърбия и Косово до нормализация и че подписаното през 2013 година съглашение в действителност не се съблюдава, в това число поради нарушавания от страна на Прищина. Идея за по-активна роля на Съединени американски щати - само че в допълнение на европейските старания - в разговора пристигна и от бъдещия дипломат на Вашингтон в Белград по време на чуването му в Сената.

Реакцията на Сърбия не закъсня. Директорът на канцеларията за Косово Марко Джурич съобщи, че петте страни на процедура са поискали от Сърбия да " спре да се съпротивлява " на независимостта на Косово. От друга страна Белгад е подготвен да " беседва за всичко ", в случай че бъдат отстранени митата и се " почита интернационалното право ". " Ако от Сърбия желаете да престане да лобира за опазване на интегритета и суверенитета си, а от Прищина не желаете да спре да се стреми към това, ясно е, че за вас мечтаният излаз от разговора е цялостно приемане на подобен резултат и прекъсване на отпора на Сърбия. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР