Пет човека и половина са склонни да блокират цялата държава,

...
Пет човека и половина са склонни да блокират цялата държава,
Коментари Харесай

Икономист от БАН се подиграва на народа: 5 човека и половина блокират държавата, защото не им изнася

Пет индивида и половина са склонни да блокират цялата страна, тъй като нещо не им изнася. А какво е то – че има непознат производител, който предлага своята стока на пазара. За потребителя това е добре – той желае да види всевъзможен тип артикули и да е този, който ще си избере. Това съобщи икономистът от Българска академия на науките Гарабед Минасян пред NOVA NEWS.
Има едно главно богатство за производителите – да имат обезпечен пазар. Ако няма външни въздействия върху пазара, можеш да си правиш каквото си искаш. Протестът е колкото разбираем, толкоз и чудноват. Имаше увещание, че цените не се усилват, когато останат сами на пазара, само че въпреки това водещото в инфлацията са цените на храните и заведенията за хранене. Как има увещание, че цените не се усилват, а точно тези на питателните артикули дърпат инфлацията нагоре? “, попита той.
По думите му зърното идва от страна в особено състояние – Украйна. „ Ако то не се одобри, страната ще пострада. Зърнопроизводителите опонират на силата, като блокират с огромни селскостопански машини пътищата “, счита Минасян.
От своя страна икономистът Михаил Кръстев счита, че протекционистките политики ще навредят на стопанската система и на потребителите.
„ Проблемът идва от това, че някой е решил да постанова възбрана, с която да сътвори упования в производителите, че реколтата им ще бъде продадена на цена, която те дефинират. А в действителност цената се дефинира на конкурентен пазарен принцип. Въвеждайки протекционизъм, вършим земеделците подвластни. Имат късмет да претърпят съществени финансови вреди “, изясни той.
Според него е неуместна концепцията да се поставят специфични етикети на стоките от Украйна. „ Няма дълготрайна визия за целия стопански бранш, какъв брой се създава и то стига ли? Целият създаден слънчоглед стига за 50% от потенциала на преправяне “, уточни Кръстев.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР