Пет читалища ще представят Видинска област на започващия днес Събор

...
Пет читалища ще представят Видинска област на започващия днес Събор
Коментари Харесай

Самодейци представят на Роженския събор песни и танци от Видинско

Пет читалища ще показват Видинска област на започващия през днешния ден Събор на националното творчество и отглеждане на животни "Рожен – Наследство в бъдещето 2019 ". За първи път на сцената под връх Рожен ще излязат артистите и танцьорите на село Бойница, сподели секретарят на локалното читалище Ирина Станкова.
"Ще участваме с певческа група, с танцова група и показ на достоверни носии от село Бойница, като някои от тях са на повече от 130 години. Ще бъдат показани всички бойнишки носии, в това число селска носия, жътварска носия и най-после овчарска носия. "
Два танцови състава изпраща на събора димовското читалище, изясни секретарят Милена Петрова:
"Танцов състав "Бързица " с 12 танцьори ще показа достоверни хора - така наречен Бибичи, Туцаница и Дайчово. Малкият танцов състав "Щурче " е от 6 дечица. Те ще показват едно Право хоро, едно Кукуригу, Пайдушко хоро и Абдал. "
Автентични хора са подготвили и самодейците от село Иново, сподели секретарят на читалището Анелия Младенова.
"Танцов състав за достоверен фолклор "Стар копнеж " отива с достоверни хора - Смърданска ръченица, Дайчово и Осмица. Детският танцов състав ще извърши Синаговско хоро, Пайдушко хоро и Батут. Отиваме там, тъй като преживяването е в действителност необикновено. "
Читалищата в Макреш и Долни Лом също са измежду участниците. Представянето на самодейците от Видинско е на следващия ден, 20 юли.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР