Пестицидите са открити при вземането на проби, които са изследвали

...
Пестицидите са открити при вземането на проби, които са изследвали
Коментари Харесай

Екокатастрофата е огромна! Тонове мъртва риба в Марица!


Пестицидите са открити при вземането на проби, които са изследвали общо 86 индикатори. Няма заплаха за питейната вода, само че ограничаването за достъп до реката остава.

Превишаване на стойностите са били засечени и в 5 индустриални замърсители, само че би трябвало да се изчакат резултатите вторичните проби – те ще бъдат подготвени до края на седмицата.

Засечено е повишено количество на алуминий и манган в реката, само че това не може да се обвърже директно със замърсяването и измирането на рибата.

Екокатастрофата е огромна. Не може да се каже точното количество сом, щука и кефал, само че става въпрос за тонове. Някои от екземплярите са 10-годишни.

По самодейност на регионалния шеф Дани Каназирева ще се сътвори комисия за инспекция на пестицидите в реката на територията на област Пловдив. Мониторингът ще продължи с ежемесечно взимане на проби.

Замърсяването на реката е тежко екологично закононарушение, до момента не е имало такова огромно количество измряла риба в басейнова дирекция " Източнобеломорски регион “. На виновниците може да се търси отговорност по закона за екологичните вреди – санкцията е от 1000 лв., само че може да доближи до десетки хиляди.

Към момента няма засечена незаконна търговия с измрели риби, защото те са били отнесени от течението.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР