Пестицидите и химикалите, забавящи горенето, влияят върху умственото развитие на

...
Пестицидите и химикалите, забавящи горенето, влияят върху умственото развитие на
Коментари Харесай

Химикали в мебелите и електрониката забавят умственото развитие на децата

Пестицидите и химикалите, забавящи горенето, въздействат върху умственото развиване на децата. До този извод достигнали учени от университета на Ню Йорк, които изследвали четири химически субстанции - олово, живак, пестициди и полибромирани дифенилови етери, известни като забавящи горенето химикали. Последните се съдържат в мебелите и електрониката.

„ Щом детето бъде изложено на въздействието им, няма връщане обратно що се отнася до вредите от тях ", сподели Лео Трасанде, педиатър и съавтор на проучването, представен от Българска телеграфна агенция. Учените са сравнявали резултати от тестванията за просветеност при децата в Съединени американски щати в интервала сред 2001 и 2016 година Те открили, че изгубените точки на тестванията поради излагане на въздействието на пестициди и химикали се усилва от 67% на 81 на 100.

Според създателите на проучването за 15-годишния интервал децата в Съединени американски щати са изгубили 162 милиона точки от тестванията за просветеност поради забавящите горенето химикали, 2,5 милиона точки поради въздействието на живак, 27 милиона точки поради пестицидите и 78 милиона точки поради резултата на оловото.

Индивидуалната загуба на точки от тестванията за просветеност на децата понижава с 2 на 100 икономическата им работливост като възрастни, споделя Трасанде. Според екипа му вредата върху детския мозък от четирите изследвани химикала е коствала 6 трилиона $ на стопанската система на Съединени американски щати за проучвания интервал.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР