Пестенето на средства е най-силният мотив, който кара българина да

...
Пестенето на средства е най-силният мотив, който кара българина да
Коментари Харесай

Близо 90% от българите одобряват идеята за споделено пътуване

Пестенето на средства е най-силният претекст, който кара българина да пътува споделено – това считат 87.1% от хората у нас. Веднага след него се подреждат причините, че сходни практики спомагат за понижаване на общия брой на колите (56.9%) и тапите (53.4%), както и нездравословните излъчвания и шума в града (53.1%). Това демонстрират резултатите от проучването „ НАГЛАСИ КЪМ ИНТЕЛИГЕНТНОТО И СПОДЕЛЕНО ПРИДВИЖВАНЕ “, представително за градовете с над 25 000 поданици у нас. 51% от сънародниците ни най-малко един път са употребили споделено транспортно средство, а тези, които не са го правили, се аргументират главно с опасения за сигурността си (23%).

Проучването, което е първо по тематиката в България, бе оповестено преди старта на Европейската седмица на подвижността (16-22 септември) и е проведено в границите на осведомителна акция на Европейската комисия, която съпътства самодейността Тази година градовете на Европа са призовани да вземат участие с действия на тематика " Чиста, споделена и умна подвижност “. От България към този момент са регистрирани 25 града, като се чака в последните дни преди старта на самодейността да се включат и още.

За това прикани и заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова, като даде формалния информативен старт на акцията „ Европейска седмица на подвижността “ за България. Регистрацията на градовете, които са подготвили действия в поддръжка на рационалната и споделена подвижност, е отворена до петък, напомни тя. “Радваме се да забележим в листата освен огромните градове, които обичайно са с по-богата стратегия, само че и по-малките и тези, които се включват за първи път “, показа Николова.

Ръководителят на Представителството на Европейска комисия у нас, Огнян Златев добави, че акцията се провежда в България към този момент 16 години и отразява целите на еврокомисията в посока поощряването на хората да слезнат от колите си и да се ориентират към по-устойчивите способи на придвижване в града.

Изследването на настройките на градския човек у нас сподели, че понятието умна подвижност (устойчива, екосъобразна и с физическа активност), което е в главната на Европейска седмица на подвижността, се приема позитивно и без предразсъдъци, само че има потребност от разяснение. На въпроса „ Какво си представяте като чуете „ умна “ подвижност? “ хората са дали отговор разнопосочно, като най-масовият отговор е „ споделено пътешестване “ (14.9%), смесен или различен превоз (11.3%) и голям брой друго отговори, измежду които „ екологичен превоз “, „ велосипед “, и даже „ интелигентна навигация “. Понятието „ споделена подвижност “ е много по-познато, само че също има поле за по-доброто му и цялостно схващане, предви, че към 30% споделят, че не са наясно с термина.

Другите значими заключения от изследването сочат основната роля на работодателя за обосноваване на чиновниците да употребяват устойчиви способи на напредване (посочено от 89.8%) и предпочитание на българите да употребяват колела от системи за шерване за своите къси напредвания в града (68%). Портретът на респондентите сочи, че българинът върви доста повече пешком (34.4%) и употребява по-малко автомобила си (29,1%) в свободното си време, спрямо работните дни, когато надлежно 17.9% вървят пешком до работното място, а 41.8% употребяват автомобил.

Мениджърът на осведомителната акция за България, Ася Моллова от организация Интеримидж и Юлиян Добрев от социологическа организация BluePoint споделиха, че „ резултатите демонстрират добра база за бъдещи акции за разпространение на устойчивите способи на напредване. Те биха имали отклик измежду българското общество, поради неналичието на мощни предразсъдъци у сънародниците ни, и при изискване, че се употребява опита на хората, които към този момент практикуват тези способи на напредване “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР