Песни на композитора Митко Щерев не могат да се изпълняват

...
Песни на композитора Митко Щерев не могат да се изпълняват
Коментари Харесай

Митко Щерев Бил Във Война С „капките“

Песни на композитора Митко Щерев не могат да се извършват в предаването „Като две капки вода“. Същото важи и за музикалните излъчвания като „Гласът на България“ и „Х фактор“.

Причината е, че композиторът на едни от най-легендарните песни в родната сцена не е склонен основаните от него творби да звучат в ефир. Изключение е направил няколко пъти точно за музикалните формати, където проехтява песента „Осъдени души“, пише“България днес“.

В шоуто за фалшификати на Нова телевизия всеки сезон гвоздеят в програмата е осъществяване на някоя от звездите в ролята на Лили Иванова. Емблематичните песни, които се извършват постоянно, са „Камино“ или „Ветрове“. И двете не са на Митко Щерев. „Адаптация“ на Васил Найденов също не е част от репертоара на предаването.

Конфликт избухва в едно от първите издания на шоуто. Тогава Азис извършва песента „Душа“ на Георги Станчев по музика на Щерев. Оказва се, че самият Станчев има възбрана за това осъществяване. Бившият вокалист на „Диана експрес“ Станчев има „вето“ за баладата още от далечната 1981 година. Причината е, че през въпросната година Станчев е направил италианска версия на песента без знанието на Щерев.

„През 1981 година Георги Станчев си разреши да отиде в Белгия и с един белгиец дописаха песента и я записаха на италиански, без да се преценяват с българските създатели. От тогава нататък аз се разочаровах от него, споделих му, че не желая да имам алъш-вериш с него и му не разреших да я пее. Това е истината. Затова и не беше редно да прозвучи песента“, описа Щерев. Композиторът акцентира, че в никакъв случай не е правил кавги и почита хората, които вършат продукциите, само че им е съобщил желанието си.

Според композитора няма точни и ясни уредени права сред телевизионните продукции и композиторите за потреблението на музика. На това мнение е и различен композитор – Дани Милев.

„Няма прецизен правилник, по който се уреждат авторските права в предаванията. Факт е, че с песни като на Митко Щерев примерно се внимава. Когато съм подготвял сходно предаване, съм звънял персонално на музикантите да ги попитам дали са съгласни. Графа в никакъв случай не правил проблем. Митко не се е съгласявал и това е негова право“, разкри музикантът Дани Милев.

Митко Щерев от години е забранил да се извършват песните на примата на естрадата Лили Иванова. Само за тази година тя разгласи 13 огромни концерта. На нито един от тях няма да прозвучат някои от най-големите ѝ шлагери.

Щерев акцентира, че търси правата си постоянно когато се постанова. Така забранил и на фолкпевицата Есил Дюран да извършва негова ария. Изпълнителката записала песента на Емил Димитров „Има любов“. Щерев в началото дал единодушие за записа, само че мислел, че става въпрос за еднократно осъществяване. После научава, че изпълнителката постоянно се изявявала с песента, и я не разрешава.
Източник: secret.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР