Песков: Меркел и Путин искат "Северен поток-2" да бъде завършенПреговорите

...
Песков: Меркел и Путин искат "Северен поток-2" да бъде завършенПреговорите
Коментари Харесай

Песков: Меркел и Путин искат "Северен поток-2" да бъде завършен

Песков: Меркел и Путин желаят "Северен поток-2" да бъде приключен
Преговорите сред съветския президент Владимир Путин и немския канцлер Ангела Меркел продължиха три часа.

Срещата се организира в резиденцията Мезеберг на 70 км северно от Берлин. Преди началото на срещата водачите обявиха, че имат намерение да обсъдят въпроси като положението в Сирия, украинският спор, обстановката към договорката по иранската нуклеарна стратегия, двустранни тематики, в това число и за газопровода "Северен поток-2".

В договарянията от съветската страна взеха присъединяване помощникът на президента Юрий Ушаков и заместник-ръководителя на администрацията на Кремъл - прессекретарят Дмитрий Песков.

Тричасовите договаряния сред президентът на Русия Владимир Путин и немският канцлер Ангела Меркел в Берлин бяха задълбочени и детайлни, заяви Дмитрий Песков. "Преговорите бяха дълги. Много обстоен изчерпателен диалог по тематики, които авансово бяха обозначени в изказването на президента и на канцлера (преди интервюто)", сподели Песков след срещата сред двамата водачи.

Той означи, че страните не са имали никакво желание да реализират съглашения. "Това беше една доста потребна полемика за сверяване на часовниците по разнообразни настоящи, интензивно разрастващи се въпроси," сподели той. Според прессекретаря Путин и Меркел са разискали двустранните връзки, а също по този начин са отбелязали растежа на търговията сред Русия и Германия.

Защита на "Северен поток-2"

Двамата водачи са се противопоставили на политизацията на плана на газопровода "Северен поток-2", а също по този начин са разискали преноса на газ през Украйна, съобщи Песков. "Не е била сложена цел за постигане до някакво съглашение (поради американските санкции). Но като цяло се е стигнало до единодушие, че планът е нужен и би трябвало да бъде завършен", добави той.

В този случай Путин и Меркел, съгласно Песков, са се съгласили, че планът е преференциален от комерсиална позиция и би трябвало да бъде предпазен от офанзиви. "Като цяло беше признато, че планът е изцяло стопански преференциален, конкурентен, тъй че е належащо да се вземат ограничения, с цел да бъде защитен от възможни офанзиви на трети страни за в последна сметка да доближи до завършването на този проект", съобщи прессекретарят на президента.

Други въпроси в дневния ред

Сред другите въпроси от дневния ред е и разрешаването на сирийския спор. "Путин означи последователно набиращия динамичност развой на завръщане на бежанците, настоявайки европейските столици да допринесат за необратимостта на този процес", сподели Песков.

В допълнение Путин и Меркел са разискали непредвидимото държание на някои страни по въпроса за глобите и са изразили угриженост, че това може да има отрицателни последствия за интернационалната търговия.

Преди диалозите президентът и канцлерът излязоха със взаимно изказване пред пресата. Путин означи смисъла на "Северен поток-2" за Европа. Той акцентира, че планът не стопира преноса на газ през Украйна. /БГНЕС, ТАСС и РИА-Новости
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР