Песимизмът сред българите расте. През октомври 2022 г. общият показател

...
Песимизмът сред българите расте. През октомври 2022 г. общият показател
Коментари Харесай

Песимизмът сред българите в градовете расте

Песимизмът измежду българите пораства. През октомври 2022 година общият индикатор на доверие на потребителите е намалял с 0,6 пункта спрямо юли. Това се дължи напълно на намаленото доверие измежду популацията в градовете, сочат данните на Националния статистически институт. Според оценките на потребителите общата икономическа обстановка в страната през последните дванадесет месеца е леко влошена по отношение на предходното наблюдаване, вследствие на което балансовият индикатор понижава с 3,5 пункта. Очакванията на живеещите в градовете са тази наклонност да продължи и през идващите дванадесет месеца за разлика от популацията в селата, което е по-малко отрицателно настроено спрямо три месеца по-рано.
По отношение на финансовото положение на семействата през последните дванадесет месеца се следи понижение на скептицизма в оценките на живеещите в градовете. Мнението на популацията в селата обаче е по-резервирано по отношение на миналата анкета. Същевременно прогнозите на потребителите както от градовете, по този начин и от селата за идващите дванадесет месеца са по-благоприятни, вследствие на което общият балансов индикатор се усилва с 2,7 пункта.
Оценките за изменението на потребителските цени през последните дванадесет месеца са по-неблагоприятни спрямо мненията, изразени три месеца по-рано (повишение на балансовия индикатор с 2,2 пункта). Същевременно обаче инфлационните им упования за идващите дванадесет месеца са по-слабо изразени.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР