Песимизъм е обхванал хората у нас както по отношение на

...
Песимизъм е обхванал хората у нас както по отношение на
Коментари Харесай

Българите стават все по-песимистични за финансовото си състояние

Песимизъм е обхванал хората у нас както във връзка с личните им финанси, по този начин и за цялостото икономическо положение на страната.

През октомври 2018 година общият индикатор на доверие на потребителите се намалява с 3.2 пункта спрямо юли, което се дължи на намаленото доверие измежду популацията както в градовете, по този начин и в селата.

Мненията за развиването на общата икономическа обстановка в страната през последните дванадесет месеца, както и упованията за идващите дванадесет месеца, са по-неблагоприятни по отношение на предходното наблюдаване, сочат данни на Национален статистически институт.

По отношение на финансовото положение на семействата през последните дванадесет месеца се следи скептицизъм в оценките на живеещите в селата за разлика от популацията в градовете, което показва по-малко отрицателна настройка спрямо три месеца по-рано. Същевременно обаче прогнозите за идващите дванадесет месеца и на градското, и на селското население се утежняват, вследствие на което общият балансов индикатор понижава с 5.4 пункта.

Потребителите не престават да са на мнение, че през последните дванадесет месеца има повишаване на потребителските цени , като инфлационните упования се резервират и за идващите дванадесет месеца.

Настоящата икономическа обстановка в страната продължава да се прави оценка от по-голяма част от потребителите като неподходяща за икономисване, а и упованията им във връзка с опцията да икономисват през идващите дванадесет месеца се утежняват.

Относно безработицата в страната прогнозите са, че ще има известно редуциране на личен състав през идващите дванадесет месеца, като съгласно популацията в градовете то ще бъде с по-високо движение.

Последната анкета регистрира и леко утежняване на общата оценка на актуалната обстановка да се вършат разноски за покупка на предмети за дълготрайна приложимост.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР