Песимист съм, че може да преговаряме с ЕК за териториалните

...
Песимист съм, че може да преговаряме с ЕК за териториалните
Коментари Харесай

Йотова: Песимист съм, че може да преговаряме с ЕК за териториалните планове

Песимист съм, че може да преговаряме с Европейска комисия за териториалните проекти. Те не дават отговор на най-малко 3 условия. Това сподели вицепрезидентът Илияна Йотова, която откри национална научна конференция „ Отец Неофит Рилски – нематериалност, култура, просвета “ в ЮЗУ " Неофит Рилски " в Благоевград, съобщи кореспондентът на БГНЕС в района.


" Дали ще има избор на съмнение или не, това е решение на сътрудниците от Народно събрание. Не съм се срещнала към момента с претекстовете, само че евентуално ще има такава полемика, която ще приключи с гласоподаване. За мен е значимо до каква степен и по какъв начин ще помогнем на енергетиците и на миньорите. За страдание, териториалните проекти, изпратени на Европейска комисия, не дават отговор на механизма за взаимен преход, тъй като в този механизъм (приет 2020 г.) беше записано, че в плавния преход, който беше обвързван с много солидна финансова помощ за страната, нито един служащ и район няма да бъде зарязан. Очевидно, проектите, които България изпрати, не дават отговор на това изискване. Как ще бъдат предпазени средствата, които ще получим по механизма? Дали ще бъдат единствено за тези 11 компании, които държавното управление изпрати, ще забележим. Песимист съм, че може да се водят договаряния с Европейска комисия по тематиката ". Така Йотова разяснява изпращането на териториалните проекти в бранш " Енергетика " в Брюксел и съглашението, подписано с протестиращите енергетици и миньори.

" Много е съществено обещанието на държавното управление, че нито един служащ няма да изгуби работата си. Много са сложни договарянията с Европейска комисия, и тя доста мъчно се отхвърля от нещо, която самата държава-членка към този момент е удостоверила един път. Надявам се някои от изискванията да бъдат предоговорени, и се надявам някои от дребните и междинни предприятия да могат да работят с европейските средства ", добави вицепрезидентът.

По думите й проектите не дават отговор по три индикатора: " 1. Ние към момента не можем да забележим в изпратеното предложение заместващи мощности, с цел да се подсигурява стабилността на електрическата енергия. Второ, мощностите, които обезпечават балансите за енергийна сигурност, са освен за страната ни, само че и за целия район. И трето, така наречен обществен пакет – какво се дава обещание, по какъв начин ще се извърши, по какъв начин се подсигуряват 4000 работни места. Как ще създадем по този начин, че хората да не излязат от Старозагорско, Пернишко и Кюстендилско ", попита Йотова.

" Така нареченият " трети енергиен пакет ", който либерализираше доставчиците на сила и газ, е гласуван през 2011. Аз съм работила по него като евродепутат. Познавам го. Но това, което настоявам е, че за тези 12 години България не построи никаква инфраструктура, че да можем да влезе в действие и да бъде в интерес на хората. До края на 2026 година – сходен пакет да влезе в деяние, ми се коства оптимистично. Ако стартира някакъв пилотен план, това ще докара до безпорядък и до увеличение цените за потребителите. Идеята на този пакет бе да се сътвори конкуренция сред сдруженията и да се „ обясни “ потребителската фактура, се оказа, че България не е подготвена за това ", сподели още Йотова.

Плановете не могат да се изтеглят назад, изясни вицепрезидентът.

" Винаги една полемика е потребна, тъй като обстоятелства стават ясни, а не се вземат решение в задкулисието. За мен е значимо да се вземат решение проблемите. От хората се скриха проектите, скри се опцията те да се „ изчистят “ авансово, а към този момент са в Брюксел. Сега се опитваме да свършим невъзможното. Имаме енергийна тактика за нова атомна централа. Тя бе препоръчана от служебния кабинет. Сега не мога да се ориентирам какво ще одобряват и какво ще запишат ", приключи Йотова./БГНЕС.

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР