Пещерните мечки в Европа вероятно са измрели, защото не са

...
Пещерните мечки в Европа вероятно са измрели, защото не са
Коментари Харесай

Европейските пещерни мечки вероятно са изчезнали заради големите си синуси

Пещерните мечки в Европа евентуално са измрели, тъй като не са можели да дъвчат месо в резултат на еволюиралите си огромни синуси, оповестява в. " Мейл он сънди ".

Американски учени увериха, че студеният климат е станал причина у пещерните мечки да еволюират огромни параназални синуси, които да им дадат опция за по-голям метаболитен надзор по време на хибернация. Тази еволюция на собствен ред е трансформирала формата на черепите на пещерните мечки, като е понижила способността им да дъвчат, предава Българска телеграфна агенция.

Пещерни мечки са се срещали в Европа и Азия. Изчезнали са от лицето на Земята преди към 24 000 години. Предишни проучвания демонстрираха, че са били най-вече растителноядни и че даже през студените интервали, когато растителността била нищожна, не са трансформирали хранителния си режим. Тази липса на еластичност в храненето, провокирана евентуално от еволюиралата им некадърност да дъвчат месо, е довела до гибелта им.

" В резултат на изстудяване на климата евентуално се е стигнало до селекция на еволюирали синуси, която на собствен ред е довела до поява на присъщия за пещерните мечки куполовиден череп ", съобщи ръководителят на проучването Алехандро Перес-Рамос от университета на Малага.

В пещери в Европа, в това число в Англия, Германия, Русия и Италия, са открити кости от над 100 000 пещерни мечки.

Съществуват две съществени теории, които изясняват по какъв начин и за какво са измрели пещерните мечки. Едната доктрина е обвързвана с провокирано от хората понижаване на популацията им в резултат на състезание за запаси или на ловуване, а другата - с ограничение на популацията им вследствие на захлаждане, което довело да понижаване на растителността. Учените заключили, че неналичието на еластичност в храненето и съревнованието с хората за използването на пещерите като леговище са довели до изгубването на пещерните мечки от лицето на планетата.

Резултатите от проучването са оповестени в сп. " Сайънс адвансис ". /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР