Пещера. С поднасяне на венци и цветя на паметниците на

...
Пещера. С поднасяне на венци и цветя на паметниците на
Коментари Харесай

Пазарджик: С поднасяне на венци и цветя на паметниците на героите от национално-освободителни борби в Пещера бяха отбелязани 141 години от Освобождението на България

Пещера. С поднасяне на венци и цветя на паметниците на героите от национално-освободителни битки в Пещера бяха маркирани 141 години от Освобождението на България, оповестиха от пресцентъра на Общината . Кметът Николай Зайчев и националният представител Десислава Костадинова се поклониха пред паметника на съветския боец кап. Николай Сафонов. След това на площад „ България “ последва тържествената част от празника. Кметът подвигна знамето на страната под звуците на химна и се обърна към присъстващите с тържествено слово. „ На 3 март 1878 година Санстефанският кротичък контракт възвръща Българската държавност и слага завършек на петвековното османско господство над българския народ. Още в предходните десетилетия преди Освобождението, българите са създали своя исторически избор, отричайки османската действителност като свое настояще и бъдеще ", сподели той. По думите му те потвърждават по всевъзможен начин, европейската си еднаквост и устрема си да се интегрират в модерния европейски свят. „ Този избор има своите исторически учредения и вероятности. И в случай че в ранните епохи на османското господство, той е на първо място предпочитание, то в епохата на Българското възобновление се трансформира в смисъл и цел на живота на няколко генерации българи. Те отхвърлят натрапената им преди епохи имперска реалност във всички сфери на живота и по всевъзможен начин - от насоките на стопанската им интензивност, посредством преодоляване на достоянията на модерната начетеност и с политически дейности, и най-много въоръжената борба…Никоя друга дата в националния ни календар не събира по този начин в едно Родолюбието, Саможертвата, Признателността, Преклонението и Възторга на българите от това, че сме свободни, че сме народ! Трети март е клетва за честност пред идеалите на Ботев и Левски и всички тези борци, дали живота си за нашата независимост. Да коленичим безмълвно и да издигнем своя народен и нравствен растеж с оня незабравим апел на хъшовете “Да живее, България! “, сподели пред жителите и гостите на Пещера кметът Зайчев.
По мотив Трети март Община Пещера бе провела празничен концерт, в който участваха танцовия отбор „ Славейче “ и вокалната група „ Славеи “ към ЦПЛР-ОДК и националните певици сестри Диневи.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР