Пещера. Актуален въпрос, свързан с предучилищното образование, бе поставен от

...
Пещера. Актуален въпрос, свързан с предучилищното образование, бе поставен от
Коментари Харесай

Пазарджик: Кметът на Община Пещера Николай Зайчев постави въпроса за остарялата материална база на детските градини пред образователни експерти

Пещера. Актуален въпрос, обвързван с предучилищното обучение, бе подложен от кмета на Община Пещера Николай Зайчев по време на дискусионна среща на тематика “Образование и мотивация на младежите за повече познания и вероятности за развиването на България и Европа “, извършена в Пазарджик, оповестиха от Община Пещера . Срещата бе инициирана от заместник-министъра на образованието Деница Сачева и заместник-председателя на парламентарната комисия по обучение Галя Захариева и бе под надпис „ Европа в нашия дом “. Пред представителите на изпълнителната и законодателната власт Николай Зайчев засегна казуса с остарялата материална база на детските градини, в които оборудването постоянно е на повече от 40 години – кревати, шакфчета, маси. Особено тежък е казусът за по-малките общини, които имат потребност от държавна поддръжка. Според него първата стъпка, с цел да имаме сполучливи деца в учебно заведение, е те да бъдат обхванати още в детските градини. Добрата основа в детските заведения разрешава задържането на децата и по-късно в учебно заведение. Трябва да се намерения по какъв начин детските градини да бъдат включени в националните и европейските стратегии и като съоръжение, тъй като все още те вземат участие единствено в стратегии за енергийна успеваемост “. Оказа се, че сходен въпрос се слага за първи път. Според Галя Захариева на общините в действителност им се постанова да дофинансират градините, както и че има доста компликации в събирането на таксите. Според Захариева би трябвало да се намерения от къде и по какъв начин да се обезпечат средства за осъвременяване на материалната база на детските градини.
Зам.-министър Сачева пое ангажимент и сподели, че част от средствата в идващия програмен интервал ще бъдат ориентирани към детските градини. Тя уточни, че започва план за 82 милиона лв., който ще поеме част от таксите на децата и може би някаква част ще бъде употребена и за възстановяване на средата в детските заведения. Община Пещера непрестанно подкрепя детските градини, прави нужните ремонтни действия. Включително две от детските заведения в града опазиха сполучливо планове пред Общинския фонд за поддръжка на локални начинания и се снабдиха с съоръжение за физкултурните си салони.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР