Пешеходната зона от площад Св. Неделя може да достигне до

...
Пешеходната зона от площад Св. Неделя може да достигне до
Коментари Харесай

Пешеходната зона от площад "Св. Неделя" може да достигне до Централни хали

Пешеходната зона от площад " Св. Неделя " може да доближи до бул. " Тодор Александров ", а по-късно и до улица " Екзарх Йосиф " при Централни хали. Това сподели арх. Ясен Кьосев от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), който показа заданието за състезанието за цялостна реорганизация на площада. По думите му заданието дава само насоки за проектантите, без да ги лимитира съществено.

В началото на тази година основният проектант на София Здравков Здравков заяви, че общината ще провежда конкурс, с който да потърси " международно име ", което да създаде план за обновяването на площад " Света Неделя " и превръщането му в пешеходна зона. За задачата той разпореди на специалисти oт " Център за научни проучвания и планиране " към УАСГ да изготвят заданието за състезанието.

По думите на Ясен Кьосев документът планува ограничение на автомобилния трафик , улеснено прекосяване и " престояване " на пешеходци, развиване на велосипедния превоз. Кьосев означи, че първата стъпка в тази тенденция към този момент бе направена, откакто Столичният общински съвет одобри да продължи пешеходната зона по бул. " Витоша " в сектора от улица " Алабин " до бул. " Александър Стамболийски ". Следващите стадии са придвижването на коли да бъде неразрешено първо до бул. " Тодор Александров ", а по-късно и ул. " Екзарх Йосиф ", означи Кьосев.

Фотогалерия: Археологически находки от античността до XIX век в центъра на София >

Освен тази опция участниците в състезанието ще би трябвало да плануват в плановете си зони за прекосяване на коли през площада, което било условие на Националната работа за защита.

Площад " Св. Неделя " би трябвало да се развие като " демократично пространство " за свободно прекосяване на пешеходци, срещи, " конфликт и спор " и " културна замяна ", уточни още Ясен Кьосев. За задачата от претендентите ще се чака да предложат по какъв начин да изпъкна архитектурните, археологическите и естествените полезности в региона и се резервира образната връзка с " Витоша ".

Документът е наличен на уеб страницата на направление " Архитектура и градоустройство " към Столичната община, като жителите на София имат период от една седмица, с цел да изпратят своите мнения.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР