Перуанският бивш президент Алехандро Толедо се предаде на американските власти

...
Перуанският бивш президент Алехандро Толедо се предаде на американските власти
Коментари Харесай

Бившият президент на Перу Толедо се предаде за екстрадиция

Перуанският някогашен президент Алехандро Толедо се съобщи на американските управляващи в петък преди предстоящото му изгонване в Лима, където е упрекнат в корупция и пране на пари, заяви Агенция Франс Прес.

Толедо живее в Съединените щати от няколко години и се съобщи в постройката на федералния съд в Сан Хосе, Калифорния, където беше предаден на американската маршалска работа.

77-годишният Толедо, който беше президент на Перу от 2001 година до 2006 г ., е търсен от перуанските прокурори, които проверяват огромен скандал, обвързван с бразилския строителен конгломерат Одебрехт.

Толедо, който има докторска степен от Станфордския университет, е упрекнат, че е взел милиони долари от " Одебрехт " в подмяна на привилегировано отнасяне при търгове за публични поръчки.

Той отхвърля всички обвинявания, които могат да му донесат до 20 години затвор, в случай че бъде наказан в Перу.

Предаването в петък наподобява е началото на крайната фаза за мъжа, който в началото е бил арестуван в Калифорния през 2019 година

През 2020 година той беше подложен под домакински арест и му беше подредено да носи електронен екран на глезена в първокласния регион Менло Парк покрай Станфорд.

По-рано тази седмица Апелативният съд на Съединени американски щати за Девети окръг отхвърли последния юридически ход на Толедо за блокиране на екстрадицията, която Перу желае от 2018 година, и американски арбитър подреди той да се съобщи .

Перуанските прокурори настояват, че разполагат със свидетелски показания от двама души, които настояват, че Толедо е получил подкупи от " Одебрехт ".
 Бившият президент на Перу остава в пандиза за 36 месеца
Бившият президент на Перу остава в пандиза за 36 месеца

Съдът удвои периода на предварителното му задържане

Фирмата призна, че е плащала бакшиши в Бразилия и няколко други страни в Латинска Америка в по този начин наречения скандал " Автомивка ", който до момента докара до десетки политици и предприемачи зад решетките.

Понастоящем четирима други някогашни перуански президенти са обект на следствия за корупция. Това са Оланта Умала (управлявал 2011-2016 г.), Педро Пабло Кучински (2016-2018 г.), Мартин Вискара (2018-2020 г.) и Педро Кастийо (2021-2022 г.).

Бившият президент Алберто Фухимори (1990-2000 г.) е наказан по обвинявания в корупция и се намира в пандиза. Друг някогашен президент, Алан Гарсия, умря от самоубийство през 2019 година, когато полицията се готвеше да го арестува по делото " Одебрехт ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР