Перуанката Мелиса Куроиуа и пловдивчанинът Тодор Танчев, които отвориха фюжън

...
Перуанката Мелиса Куроиуа и пловдивчанинът Тодор Танчев, които отвориха фюжън
Коментари Харесай

От Перу и пустините на Дубай до Пловдив

Перуанката Мелиса Куроиуа и пловдивчанинът Тодор Танчев, които отвориха фюжън ресторант в " Капана "

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Туристическият взрив на Пловдив

Два милиона туристи ще посетят Европейската столица на културата през 2019 - само че ще има ли къде да нощуват?
27 окт 2018
Пловдив е просвета

Някои от акцентите от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019
25 окт 2018
Огромният хотел на Старосел

С 22 млн. лева се довършва най-големият нов хотелски комплекс в Пловдивска област
22 окт 2018
2019 година - не краят, а началото

" Капитал Градове: Пловдив " – особено издание за Пловдив, подарък за всички, закупили " Капитал " тази седмица
19 окт 2018
" Гозбите на мама " в Капана

Ливанския ресторант на Рафи Календериан
26 май 2018
София си има конкуренция

Пловдив към този момент не е единствено привлекателен център за заводи, а и за обществен живот. Сега му остава да потвърди, че може да направи идващия скок в развиването си към културна и иновационна столица
12 май 2018
Годината на заведенията за хранене

Как се развива гурме сцената в София и кой взе награди от годишния конкурс " Ресторант на годината Бакхус, Acqua Panna & San Pellegrino "
5 апр 2018 Статията е част от специфичното издание " Капитал Градове: Пловдив "

Ако бяха послушали своите родители, Мелиса Куроиуа и Тодор Танчев щяха да станат надлежно доктор и юрист. В подобен случай обаче младите перуанка и пловдивчанин евентуално нямаше да съумеят да обиколят света, да работят за световноизвестни шеф-готвачи на три континента, да се срещнат и в последна сметка да отворят една от най-свежите и забавни кулинарни дестинации в Пловдив – TAM’s House.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Два пътя в едно

Перуанката с японски корени е от Лима, столицата на Перу. Разказва, че комбинацията от обичайните усети на татко ѝ, който разказва като характерен перуанец с консервативни гастрономически усети и нетипичните за района японски предписания на баба ѝ по майчина линия, стоят в основата на нейния интерес към храната. " Още в учебно заведение си бях направила самобитен кулинарен щанд, готвех разнообразни неща за съучениците и учителите ми. Любопитното е, че яйченият чийзкейк, който е започнах да върша тогава, към момента е измежду най-любимите десерти на клиентите в ресторанта ни ", споделя тя.

Нейният кулинарен път стартира от френско кулинарно учебно заведение, минава през заведения за хранене в Лима, в хотелската верига JW Marriott, доближава до елитния Saisons на началник Алeн Ле Kосек в Лион, Франция, продължава продължава в ресторанта Abac в Барселона на началник Джорди Круз, почетен с три звезди " Мишлен ", до момента в който най-после не я запраща в долината Напа, Калифорния, където в действителност среща Тодор.

Той пък записва " Политология " в София, само че специалността не го притегля. За сметка на това, по време на четирите си години следване, зе записква на бригади в Съединени американски щати, като първата му сериозна работа е в 5-звездния ресторант King Salmon в хотел Princess в Денали, Аляска. Там се заражда ползата му към професионалното готвене и в назад в България той приключва готварско учебно заведение и стартира работа в заведения за хранене от веригата Market, част от марката на началник Жан-Жорж. Най-запомнящите се моменти са тези в Spice Market в Доха, също притежател на три звезди " Мишлeн ". Това преживяване му носи конфликт с високата кухня и строгите й правила.

" Веднъж, до момента в който слагах сол в сос, който бях приготвил, началникът ми ме пита: " Колко сол постави? " Аз отговорих – щипка. " Колко грама е една щипка ", ядоса се той и изсипа целия сос в канала ", споделя Тодор. Друг път шефовете му захвърлят паница, тъй като я е пипнал с мокра ръка.

" Научих се да разграничавам един грам сол от два единствено като ги виждам ", съгласява се Мелиса, която споделя по какъв начин не е спала по няколко дни по време на огромни събития. Двамата са взели участие в рождения ден на краля на Испания, голямо корпоративно събитие на Гугъл и тридневен ваучър в пустинята за краля на Дубай. " Качват те на самолета, кацаш в пустинята, разпъват се шатри и работиш три дни, без да спираш, по-късно те връщат назад в града. Работата в арабския свят не е за всеки ", споделя Тодор.

Двамата отворят една от най-свежите и забавни кулинарни дестинации в Пловдив – TAM’s House.

Фотограф: Цветелина Белутова
От Калифорния до Пловдив

В последна смета и двамата вземат решение да намерят по-малко придирчив ресторант. Преместват се едновременно в Калифорния, където работят в ресторант " Солаж " при началник Брандън Шарп, който има " единствено " една звезда " Мишлен ". След година, прекарана там, към този момент като двойка, двамата стартират да се чудят каква ще е идната им стъпка. Пловдив и фактът, че ще бъде културна столица на Европа, им притегля вниманието.

" Освен това в Пловдив гастрономическата просвета се развива доста. Досега бе по-консервативна и обичайната, само че в този момент хората не желаят да ядат единствено кюфтета и кебапчета ", описват двамата.

Храната, която сервират в ресторанта, не може да бъде разказана единствено като перуанска или българска, а като микс от двете с щипки въображение, насъбрани по време на международните им кулинарни обиколки.

Мелиса споделя, че в ресторанта си залагат на елементарни, сезонни артикули като карфиол, нахут или лук, които обаче преработват по допустимо най-интересния метод. " Карфиола да вземем за пример го осоляваме със специфичен микс от подправки и го препичаме, лука го карамелизираме със захар... ", споделя тя. " Хората харесват обстоятелството, че можеш да направиш хубава храна на естествена цена, без да се постанова да използваш първокласни артикули ", прибавя и Тодор. Най-простичкото им пояснение е, че се пробват да вършат неща, за които хората да не могат да схванат тъкмо по какъв начин са сготвени.

Любимата на Мелиса е " Фахорес " - бисквита с лече, карамелизирано кондензирано мляко, и портокалов кекс. Тодор пък се гордее с веганското ядене, което оферират, тъй като основаването му е предизвикателство. " Трудно е да направиш нещо вкусно, без да ползваш съществени съставки, като млякото да вземем за пример. Тази рецепта ни лиши месец, с цел да я създадем съвършено – в нея има консервиран лимон, фалафел и печен карфиол, който изисква съществени умения, с цел да стане добре ", споделя той.

Кухня със сърце

След първия изкаран сезон в " Капана " двамата споделят, че са изтощени, само че го споделят със удовлетворение – през лятото ресторантът е бил съвсем постоянно цялостен през уикендите, а резервациите по време на огромните фестивали са приключвали няколко дни авансово. Досега главните им клиенти са чужденци, само че се надяват това да се промени в близко бъдеще: " Не можеш да разчитаме единствено на чужденците – столицата на културата ще продължи година и тогава ще е супер, само че с цел да оцелеем, се нуждаем от локална клиентела ", споделя Тодор. Мелиса прибавя, че последователно стартират да имат постоянни клиенти, които даже виждат, когато тя промени нещо дребно в някои от обичаните им предписания.

Двамата описват и за наемането на чиновници, което напълно не минава безпроблемно. " Имахме кандидат-готвач, който пристигна с огромни упоритости, само че си потегли на третия час, като сподели: " Това не е за мен. " Много хора идват единствено за работата и не си оставят сърцето тук. Затова избираме хората без опит, тъй като те са като бял лист – обучаваш ги от нулата ", приключва Тодор.Изданието е подарък за всички, закупили вестник " Капитал " в интервала 19-25 октомври (пакетна цена 4 лева.). Можете да го поръчате и независимо (7 лева.), като пишете на [email protected]. Всички текстове по тематиката вижте тук.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР