Перспективите за развитие на туризма в Югозападния регион се обсъждат

...
Перспективите за развитие на туризма в Югозападния регион се обсъждат
Коментари Харесай

Туристическият потенциал на Югозапада дебатираха в Банско

Перспективите за развиване на туризма в Югозападния район се разискват в Банско на двудневен конгрес под председателството на регионалния шеф на София Николай Пехливанов.

Акцент на полемиките по време на срещата е туризма в региона – проектите за развиване в основните за страната Рила и Пирин, както и бъдещoто въздействие върху привличането на нови групи гости с помощта на новоразкритите археологически обекти, измежду които античният град Хараклея Синтика, при местността Рупите в община Петрич.

Заседанието в Банско бе намерено от регионалният шеф на Област София Николай Пехливанов, който е и ръководител на Регионалния съвет.

„ Стратегията за развиване на туризма в Югозападния район би трябвало да сплотява обособените обитаеми места, надграждайки напъните им на локално равнище. Общата им политика ще даде опция за вярното позициониране на туристическите обекти, както и за развиването на нови пазари “ разяснява Пехливанов и добавя: “В подтекста на доближаването на България със страните от Западните Балкани е належащо да идентифицираме опциите на района за привличане на туристи освен от дейните все още страни като Македония и Сърбия, само че и останалите от групата. “

Според кмета на Банско Георги Икономов, който е и главен основател на основаването на туристически регион Рила – Пирин, упоритостите не би трябвало да стопират до околните и познати за страната ни пазари, а е време да се основат нарочни маркетингови принадлежности, с които да се таргетират по-далечните географски зони, включително Близкия Изток.

“Заедно с присъединилите се 23 общини на 17 юли следва да проведем общо заседание и дефинитивно да структурираме организацията, с цел да пристъпим към фактическото осъществяване на задачите – образуване на районни туристически артикули, направления и атракции и следващо създаване и използване на маркетингова тактика за основаване на общ бранд на туристически регион Рила – Пирин. ”, добавя Икономов. По думите му бъдещото развиване на района зависи от поредност решения, измежду които разплитането на проблема с построяването на втора кабинкова въжена линия в ски зона Банско, предстоящото създаване на второ голф игрище и развиването на ски зона Добринище. Голямата ножица в сезонността се затваря последователно – Банско от ден на ден се приближава до съответствие 1:3 сред летни и зимни туристи, което ще може да го класира като средностатистическа целогодишна европейска дестинация. От основно значение за развиването на тази наклонност е да се продължи с обогатяването на събитийния календар.

Директорът на Националния археологически институт с музей към Българска академия на науките доцент доктор Людмил Вагалински, който е и началник на разкопките в Хераклея Синтика, показва постигнатото досега от археологическия екип.

„ От 2011-а година, когато стартирахме интензивно разкопките, до през днешния ден виждаме поредност от позитивни резултати върху туризма в общината. Хераклея Синтика е най-старият град в Югозападна България – датира отпреди близо 2350 години. Това е единственият античен македонски град, открит на наша територия. Селището е доста добре непокътнато и се намира на границите на три страни, като разполага с инфраструктура, минерален извор в границите на самия обект и лежи на територията на две реки и две планини. В община Петрич сме на път да покажем, че обитаемо място с такива характерности може да печели от туризъм с помощта на съчетанието от редица фактори като археологически разкрития, непокътнати живи обитаеми места, музеи и туристически обекти. Това ни разрешава да развиваме културен, поклонически и планински туризъм и да повишим доста посещаемостта в региона – от 200 души на месец през 2015 година до 2000 гости за април и май тази година. “, споделя доцент доктор Вагалински.

Сред останалите тематики, които ще бъдат включени в полемиката, са трансграничното сътрудническо и европейската вероятност за страните от Западните Балкани, както и осъществяването на Оперативните стратегии за развиване на селските региони.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР