Перспективите за развитие на сътрудничеството в енергийната сфера са обсъдили

...
Перспективите за развитие на сътрудничеството в енергийната сфера са обсъдили
Коментари Харесай

Борисов разговаря с руския министър на енергетиката в Истанбул

Перспективите за развиване на съдействието в енергийната сфера са разискали през днешния ден министър-председателят на България Бойко Борисов и министърът на енергетиката на Русия Александър Новак. Срещата е осъществена в Истанбул в границите на 22-ия Световен петролен конгрес. Премиерът Борисов означи постигнатия напредък в връзките сред България и Русия в бранша енергетика с помощта на поредната работа в тази посока, се споделя в известието на държавната осведомителна работа. По думите му, откакто предходната година с общи старания беше позволен въпросът с арбитражното решение за АЕЦ " Белене ", двете страни могат да продължат да разискват възможноститеза ползотворно съдействие.

България заплати над 600 млн. евро на съветската " Атомстройекспорт " за поръчаното съоръжение за атомната централа, което в този момент търси по какъв начин да употребява. На срещата Борисов е подчертал, че концепцията е да бъде притеглен стратегически частен вложител.На срещата българският министър председател е определил като положителна стъпка Пътната карта, подписана при започване на юни от енергийния министър Теменужка Петкова и ръководителя на управителния съвет на " Газпром " Алексей Милер. Съгласно картата страните ще прегледат опцията за разширение на газопреносната инфраструктура натериторията на България при отчитане на разпоредбите на Европейски Съюз. Премиерът Борисов обърна особено внимание на вложенията, направени в газопреносната система у нас, е посочено в известието. Той подчертава върху концепцията за създаване на европейски газоразпределителен център на територията на България, за чието предпроектно изследване Европейски Съюз даде финансиране в размер на 920 хиляди евро.

Борисов е изтъкнал, че страната работи съществено в полза на енергийната сигурност в района на Централна и Югоизточна Европа.Българският министър председател е изразил убеденост и за сполучливото довеждане докрай на дейностите по удължение живота на 5 и 6 блок на АЕЦ " Козлодуй ".Борисов е изразил очакване ползотворният разговор по тематики от съвместен интерес да продължи и на съвещанието наМеждуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо съдействие.

Предвидено е комисията да се събере в края на тази година.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР