Перспективите за постигане на споразумение между Лондон и Брюксел за

...
Перспективите за постигане на споразумение между Лондон и Брюксел за
Коментари Харесай

Няма да има среща за Брексит през ноември

Перспективите за реализиране на съглашение сред Лондон и Брюксел за излизането на Англия от Европейския съюз са все по-мрачни, откакто водачите на общността взеха решение, че в договарянията по Брексит не е бил реализиран задоволителен прогрес за привикване на изключителна среща на върха през ноември. Те са изразили подготвеност да се съберат на Европейски съвет, в случай че и когато основният европейски договарящ Мишел Барние рапортува, че е реализиран решителен прогрес, и са призовали Барние да продължи напъните си за реализиране на съглашение.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни хвърли светлина върху решението на водачите с думите, че английската министър-председателка Тереза Мей не е предложила "по създание нищо ново ".

"Нуждаем се от доста повече време ", с цел да реализираме договорка за Брексит, призна и Мишел Барние. Работим доста през последните няколко седмици, и дни и нощи, с английските делегации и ще продължим да работим през идващите седмици умерено и търпеливо, съобщи основният европейски договарящ.

Изявлението на Барние обаче слага под подозрение опцията да се реализира съглашение преди крайния период - 29 март 2019-а. Срещата на водачите на 17 октомври в Брюксел трябваше точно да насрочи ексклузивен Европейски съвет през ноември, който да утвърди договорката, с цел да имат време националните парламенти на страните членки да я ратифицират. Липсата на прогрес, най-много по въпроса за ирландската граница, към този момент слага под въпрос физическата опция да се стигне до договорка в набелязания период.

Междувременно Тереза Мей даде знак, че ще обмисли удължение на така наречен временен интервал "с няколко месеца ", откакто Англия напусне Европейския съюз - ход, който съгласно критиците й е изменничество на Брексит.

Проблемът с Ирландия се върти към така наречен възвратна блокировка, един тип застрахователна мярка, която да подсигурява, че няма да има връщане към твърда граница сред Република Ирландия и английската Северна Ирландия, в случай че комерсиално съглашение не бъде подписано в точния момент.

Удължаването на преходния интервал може да значи, че в случай че бъдещото партньорство не е готово, тази блокировка, която до момента беше изцяло неприемлива за английската страна, няма да се задейства. Но даже удължаването няма да е избавление от настояването на Европейски Съюз, че такава блокировка би трябвало да бъде контрактувана, с цел да се обезпечи договорката.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР