Перспективите за големите азиатски икономики отново бяха ревизирани надолу поради

...
Перспективите за големите азиатски икономики отново бяха ревизирани надолу поради
Коментари Харесай

Забавя ли търговската война големите азиатски икономики?

Перспективите за огромните азиатски стопански системи още веднъж бяха ревизирани надолу заради отрицателното въздействие на комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай, което докара до спад на износа в района, осведомят локални медии. Прогнозата за растежа за 2019 година на пет държави-членки на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) е 4.3%, което е четвъртото следващо преразглеждане в посока надолу от изследването през септември 2018 година.

Индийската стопанска система към момента евентуално поддържа напредък от близо 7%, само че тази прогноза е по-ниска, спрямо предходни. Признавайки, че напрежението сред Съединени американски щати и Китай е най-големият риск за техните стопански системи, азиатските икономисти считат, че несигурността ще продължи, демонстрира изследване.

Японският център за стопански проучвания и Nikkei организираха тримесечно консенсусно изследване, получавайки отговори от 43 икономисти и анализатори в пет от най-големите членове на АСЕАН - Индонезия, Малайзия, Филипините, Сингапур и Тайланд, както и в Индия.

Среднопретеглените прогнози за растежа на АСЕАН5 през 2019 година са 4,3%, ревизирани надолу с 0,3 пункта от предходното изследване през март - четвъртото следващо инспектиране надолу от септември 2018 година Тази цифра беше 5% в изследването през юни 2018 година. Последният резултат от 4,3% е с 0,5 пункта по-нисък от 4,8%, реализирани през 2018 година.

Перспективата беше намалена във всичките пет страни, само че спадът беше най-забележителен в експортно насочения Тайланд и Сингапур. "Подобно на други страни експортьорки, Тайланд евентуално ще пострада от международното закъснение на стопанската система и комерсиалната война през тази година ", сподели Панундън Аруниеримарна от Тайландския център за икономическо разузнаване в Сиам.

"Очаква се да се задържи растежът до изгубването на комерсиалните вероятности ", акцентира Рандолф Тан от Сингапурския университет за обществени науки. По отношение на стопанската система на Малайзия, която също мощно зависи от износа, Ван Сухайми от Kenanga Investment Bank видя, че "рисковете за растежа остават " заради "засилената световна неустановеност значително от продължителните договаряния сред Съединени американски щати и Китай ".

Очаква се индонезийските и филипинските стопански системи да запазят високи темпове на напредък надлежно от 5% и 6%, само че прогнозите за 2019 година бяха ревизирани надолу. "Икономическият напредък е оспорен от комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай ", защото това би понижило цените на стоките, както и опциите за експорт, означи Денди Рамдани от Bank Mandiri Indonesia.

Икономиката на Филипините краткотрайно се забави в интервала януари-март заради отчасти закъснение на бюджета, само че Алвин Анг от университета Ateneo de Manila предвижда възобновяване. Преминаването на забавения бюджет и последващото нарастване на обществените разноски биха сложили растежа "обратно на пътя ", сподели той. Все отново той предизвести, че "износът ще отслаби още повече ", в случай че комерсиалната война на Съединени американски щати и Китай се задълбочи.

Прогнозата за растежа на Индия за 2019-2020 година е 6.9%, ревизирана с 0.2 пункта по отношение на предходното изследване. Това е единствено с 0,1 пункта по-високо от растежа от 6,8%, реализиран през 2018-2019 година Темпът на повишаване през януари-март 2019 година доближи петгодишно дъно от 5.8% заради разнообразни аргументи, в това число закъснение на международната стопанска система, неустановеност в политиката и по-слабо селско ползване.

Политическата неустановеност в този момент утихна след сполучливата победа на партията на министър-председателя Нарендра Моди в общите избори, които завършиха през май.

В началото на юни Централната банка намали лихвения % с 0,25 пункта до 5,75%, трето понижаване през 2019 година Сонал Варма от Nomura India предвижда възобновяване след лятото "поради забавените резултати на по-лесната парична политика ". Въпреки това, тя бе внимателна във връзка с рисковете от „ слаб банков бранш в сянка “.

Проучването попита икономистите и за резултатите, както към този момент осъзнати, по този начин и към момента зараждащи от напрежението сред Съединени американски щати и Китай. В доста от отговорите на интервюираните се споделя, че страните от АСЕАН регистрират спад на износа, изключително тези, ориентирани към Китай. Забелязва се наклонност на пренасяне на индустриални обекти от Китай в други азиатски страни.

Отговорите на изследването демонстрират също разликата сред нациите във връзка с въздействието от комерсиалната война. Намаляването на цената на палмовото масло и други артикули засегна индонезийската стопанска система, до момента в който Индия е нараснала износа си за Китай.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп и китайският президент Си Дзинпин се срещнаха в Осака, Япония, в края на юни и се съгласиха да възобновят комерсиалните договаряния, само че бъдещото развиване на техните връзки остава неразбираемо. Ману Бхаскаран от Centennial Asia в Сингапур разяснява, че "ще отнеме време, преди комерсиалните ограничавания да се улеснят ", даже в случай че договарянията се възобновят.

Някои икономисти показаха своята угриженост по отношение на по-нататъшното ескалиране на напрежението. Амонтеп Чавла от CIMB Thai Bank съобщи: "Ще се безпокоя, в случай че комерсиалната война ескалира до валутна война или софтуерна война ". Такава обстановка може да "принуди тайландските вложители да вземат или страната на Съединени американски щати, или тази на Китай ", добави той.

Що се отнася до рисковете, които икономистите са признали, „ забавянето или намаляването на търговията, провокирано от напрежението сред Съединени американски щати и Китай в региона на търговията и/или високотехнологичните въпроси “ е най-големият риск, представен във всичките шест страни. Усещането за риск от политическата неустойчивост като цяло понижава в района.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР