Перспективите за Брекзит без сделка изглежда се увеличават, след като

...
Перспективите за Брекзит без сделка изглежда се увеличават, след като
Коментари Харесай

Какво би означавал за Великобритания Брекзит без споразумение

Перспективите за Брекзит без договорка наподобява се усилват, откакто предишния месец договарящият от Европейския съюз отхвърли основни детайли от предложенията на премиера Тереза Мей за ново комерсиално съглашение.

Управителят на Bank of England Марк Карни предизвести в петък, че вероятността Англия да излезе от Европейски Съюз без подписана договорка с Брюксел е " смущаващо висока ". Министърът на търговията Лиъм Фокс дефинира възможностите за това на 60 против 40.

Канцеларията на Мей повтори в понеделник, че тя продължава да бъде уверена, че Англия ще контракти положително съглашение, само че че " без договорка е по-добре от неприятна договорка ". Британската лира удари в понеделник 11-месечно дъно към $ и търговците свързаха това частично с вероятността за " без договорка ". Следват някои въпроси и отговори за това какво може да значи " Брекзит без договорка ".

Какво ще се случи, в случай че Англия и Европейски Съюз не се споразуменият?

Англия е член на Световната комерсиална организация (СТО), тъй че цените и другите условия, ръководещи търговията с Европейски Съюз, ще са съгласно разпоредбите на СТО.

Тарифите на Европейски Съюз са много ниски, приблизително към 5 %, само че те са по-високи за част от значимия английски експорт, в това число колите, които ще се сблъскат с 10 % мито.

Износителите ще се изправят пред други бариери, измежду които вземане предвид със стандартите на Европейски Съюз за артикули като храни и електроуреди и материали.

Британският износ може да се бави на границата на Европейски Съюз.

Много английски компании за услуги, изключително големият финансов отрасъл, евентуално ще срещнат повече ограничавания в бизнеса си с блока, в сравнение с при пожеланото от Тереза Мей съглашение.

Съгласно разпоредбите на СТО Англия и Европейски Съюз не може да си дават взаимно ниски мита, бързи гранични инспекции или тясно съдействие в услугите, в случай че не предложат същото на всички страни членки на СТО.

Кое ще е най-лошото при Брекзит без договорка?

Повечето икономисти споделят, че колкото по-високи са бариерите пред търговията с Европейски Съюз, толкоз по-тежък ще е ударът върху Англия.

Националният институт за стопанска система и обществени проучвания споделя, че Брекзитът без договорка ще коства на всеки човек във Англия по 800 лири годишно повече, в сравнение с при " мек Брекзит ", при който Англия ще има връзки с Европейски Съюз, сходни на тези сред Норвегия и блока. Планът на Мей ще коства годишно 500 лири повече на човек, в сравнение с при " мек Брекзит "

Въздействието върху английската стопанска система може да бъде още по-голямо, в случай че намалеят вложенията в бизнеса и това в допълнение забави бавния напредък на продуктивността или в случай че спадът в миграцията породи дефицит на работна ръка.

Какво е позитивното при Брекзит без договорка?

Поддръжниците на Брекзита настояват, че разпоредбите на СТО ще оказват помощ на английската стопанска система, защото за Лондон ще бъде по-лесно да подписва търговски съглашения с бързоразвиващи се страни и райони отвън Европа. Обаче това ще отнеме години, а и Англия може да срещне усложнения, с цел да си обезпечи удобни условия от страни като Съединените щати или Китай.

Икономистът Рут Лий, която е последовател на Брекзита, споделя, че опасенията за забавяния по границата са пресилени, тъй като страните отвън Европейски Съюз нормално заявяват онлайн своя експорт, с цел да ускорят прекосяването му. Подкрепящите Брекзита споделят също, че Англия може да спести от хипотетичната сметка по развода към 39 милиарда лири и да ги изхарчи вместо това за публични услуги.

Брекзит без договорка значи ли безпорядък?

При оставащи осем месеца до излизането на Англия от Европейски Съюз има малко време за договаряне на съглашение или за подготовка на двете страни за възможен Брекзит без договорка.

Всеки разхвърлян Брекзит основава риска от закъснения по границите, до момента в който служителите се борят с ненадейно въведените нови митнически правила.

Британското държавно управление изготвя проекти за запасяване с медикаменти и кръвни артикули преди вероятния Брекзит без договорка.

При най-лошия сюжет Англия ще отпадне от съглашението " Открито небе " сред Съединени американски щати и Европейски Съюз, което може да докара до транспортен безпорядък. Финансовите производни от търговията ще се изправят пред правна неустановеност.

Гражданите на Европейски Съюз във Англия и английските жители в Европейски Съюз може да изгубят разрешителните си за престояване и други права.

Предвид евентуалния срив Европейски Съюз може да предложи удължение на интервала за договаряния по Брекзита, в случай че има някакви изгледи за съглашение, споделя икономистът от JP Morgan Малкълм Бар. По думите му " Европейски Съюз знае, че Брекзит без договорка ще навреди на всички забъркани и ще би трябвало да бъдат решавани голям комплекс от проблеми ".

Уилям Шомбърг и Том Майлс от Ройтерс / БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР