Персоналните промени в кабинета можеха да станат и без тази

...
Персоналните промени в кабинета можеха да станат и без тази
Коментари Харесай

Промените в кабинета можели да минат и без съгласуване между Дондуков 1 и 2

Персоналните промени в кабинета можеха да станат и без тази съгласувателна процедура сред държавното управление и президента да предхожда гласуването в Народното събрание. Това разгласи юристът и някогашен парламентарен арбитър проф. Пламен Киров пред БНР.

" Законът на Министерство на вътрешните работи дава няколко учредения за преустановяване на мандата на основния секретар и е посочено и " по искане на самия основен секретар ". Такова искане, доколкото се разбра, е постъпило. Главният секретар се назначава по предложение на Министерския съвет с декрет на президента. Тук е мястото, където би трябвало да се направи съгласуването. Само че тази съгласувателна процедура е ориентирана на първо място към позитивното деяние - назначение на основен секретар ", изясни той.

Припомняме, че казусът породи, тъй като в случай че Младен Маринов бъде определен за министър на вътрешните работи, той ще съвместява по едно и също време функционалността на министър, и дружно с това ще бъде основен секретар на Министерство на вътрешните работи.

По думите на Киров, в случай че има решение на Министерски съвет и то е изпратено с предложение Младен Маринов да бъде освободен от поста основен секретар, то би трябвало да бъде съпроводено със заявката на Маринов, че желае да бъде освободен.

Ако заявката обаче не е приложено към решенията на Министерски съвет, би трябвало да бъде изтънчено от президента преди подписването на указа.

" Не сме наясно дали такова заявление е приложено към документите. Ако липсва, президентът е прав да не подписва ", сподели той.

Според проф. Киров обаче става въпрос за политическа игра и " дори издребняване в тази ситуация ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР