Вътре в устрема на ФБР за разкриване на тежки престъпления в племенни земи

...
Персоналът на ФБР се насочи към племенни земи в Съединените
Коментари Харесай

Персоналът на ФБР се насочи към племенни земи в Съединените щати през последните месеци, за да помогне за разкриването на тежки престъпления и неуредени случаи, засягащи индианците, каза агенцията пред CNN в ексклузивно интервю.

Неотложното усилие, наречено Операция незабравена, включваше десетки специални агенти, разузнавателни анализатори и професионален персонал, разпръснати в индиански резервати в 10 американски щата.

Случаи на смърт и сексуално насилие

Работейки с племенните правоприлагащи органи, екипите на ФБР проведоха стотици разпити на свидетели и жертви, разглеждайки повече от 200 случая, включващи предимно жени и деца, които са били жертви на насилствени престъпления, казаха служители.

„Основният фокус на нашите случаи бяха разследвания на смърт и престъпления със сексуално насилие“, каза шефът на отдела на ФБР Джонатан Тап, който помогна за надзора на операцията.

„Тези агенти реагират на сцени, обработват доказателства, арестуват субекти и интервюират свидетели“, каза Тап. „В същото време нашият разузнавателен персонал... локализира информация, обработва следи и определя местоположението на допълнителни жертви.“

Тап каза, че ръстът на ФБР е довел до започването на 40 операции по арест и издирване и идентифицирането на четири деца, които са били жертви на престъпления, неизвестни преди на правоприлагащите органи.

„Също така открихме едно дете, което беше обявено за изчезнало по време на това усилие да помогнем на нашите племенни общности“, каза Тап.

„Сърцераздирателни“ престъпления

В допълнение към оперативните екипи на ФБР, които извършват арести и събират разузнавателна информация, друга група действа зад кулисите: Отделът за обслужване на жертви на ФБР.

Създаден през 2001 г., екипът от специалисти по жертви рутинно се разгръща при критични инциденти в цялата страна, като помага на жертвите с подкрепа при кризисна интервенция, спешни пътувания и помощ при получаване на консултации и жилище.

В Operation Not Forgotten защитниците на ФБР на жертвите със специализирано обучение по отношение на културната чувствителност на местните общности, ангажирани с индианските жертви на престъпления, за да ги запознаят с техните права съгласно закона и многобройните ресурси, предлагани за подпомагане на тяхното излекуване, казаха служители.

„Специалистите по жертвите се ангажират един на един с жертвите, нашите племенни партньори и общността, за да разрешат случаи [на] убити и изчезнали коренни жители – особено жени и деца,” каза Тап, и „присъстват, за да видят края, макар и сърцераздирателен на моменти .”

Няма достатъчно внимание

Преди началото на Operation Not Forgotten, CNN също получи ексклузивен достъп до усилията на ФБР за локализиране на близо 200 индианци и коренно население, изчезнали от Навахо нацията, обхващаща части от Ню Мексико и Аризона.

Защитниците отдавна настояват, че случаите на изчезнали и убити индианци не получават вниманието, което заслужават от полицията и пресата.

„Кризата с изчезналите и убити коренни народи се създава от векове и ще са необходими целенасочени усилия и време, за да се разплетат многото нишки, които допринасят за тревожните нива“, каза министърът на вътрешните работи Деб Халанд миналата година.

ФБР работи с местните правоохранителни органи за разрешаване на неуредени случаи на индиански резервати. ФБР работи с местните правоприлагащи органи за разрешаване на неуредени случаи в индиански резервати. CNN

Кризата с изчезналите лица в местните земи подтикна ФБР да предприеме действия, привличайки разузнавателните ресурси на агенцията, най-известни с борбата си с престъпността и тероризма, за да създаде основна база данни за изчезнали индианци.

„Всеки един от тези хора в този списък има история“, каза анализаторът на надзорното разузнаване на ФБР Райън Съмърс пред CNN. „Бихме искали да можем да имаме положителна резолюция за възможно най-много от тези членове на семейството.“

Базата данни включва снимки на изчезналите заедно с тяхната възраст, пол и дата на последен контакт. Длъжностни лица казаха, че се надяват, че това ще доведе до повече съвети и насоки от обществеността.

Служители на полицията на Навахо, които си партнират с федералните правоприлагащи органи, казаха пред CNN, че са изправени пред редица предизвикателства, включително ограничени доказателства в племенни общности и семейства, които може да не се чувстват удобно да говорят с полицията.

Въпреки предизвикателствата, ФБР заяви, че ще продължи да отделя значителни ресурси за разкриване на престъпления в племенни земи.

„Това е приоритет, защото всички хора имат значение“, каза специалният отговарящ агент на ФБР Раул Буджанда. „Местните американци, където и да отидем, те са вградени в тъканта на това кои сме ние като общество.“

Джейсън Краварик от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР