Персоналът на Дома за стари хора в село Фатово и

...
Персоналът на Дома за стари хора в село Фатово и
Коментари Харесай

Старци от дом спасяват бившата на кандидат-президент

Персоналът на Дома за остарели хора в село Фатово и домуващите над 80 старци събраха пари и заплатиха над 800 лв. годишна такса за краткотрайно престояване в страната ни на 75-годишната рускиня Галина Розовская. Тя е съветски жител. Жената е с инсулт и е лежащо болна, няма никакви живи родственици в Русия. А след гибелта на щерка й Елена Маразова остава и без пари, защото отиват за лекуването. На съветската й пенсия са наложени наказания от нейната татковина, защото не уведомила, че е отвън страната две години.

Сега Галина Розовская получава от Русия пенсия от едвам 113 лв. с удръжките, които не покриват потребностите й даже за разноски в дома. Без финансовата помощ от домуващите тя безусловно трябвало да бъде оставена на улицата, защото е нелегално да обитава в страната ни, без да е платила годишната си такса. С нея се издава и съответният документ, който има ролята на персонална карта.

Съдбата на Галина потресла смолянчанката Веселина Симова, която е майка на четири деца. И тя стартира огромна акция с майките на Смолян за събиране на дарения за идната годишна такса за Розовская. В Смолян са сложени кутии за събиране на средства в доста магазини. Благотворителната акция ще трае цяло лято, с цел да се заплати през ноември таксата. В противоположен случай рускинята няма по какъв начин да остане законно в дома и би трябвало да бъде изведена оттова.

Галина Розовская е родом от Петербург. Бивша брачна половинка е на претендента за президент проф. Иван Маразов. Двамата се срещат като студенти в Художествената академия в Русия. Идва в България с него през 1968 година и след 10 години брак, през 1978 година, се развеждат. Тяхна щерка е харизматичната Елена Маразова, която умря през 2016 година

" Моята щерка Елена беше болна от рак и поради това пристигнах същата година в България. Трябваше да я виждам, във Военномедицинска академия в София, и взехме решение с нея да купим къща през 2016 година в село Виноград, община Стражица. Там постоянно ходихме да прекарваме лятото. Ала когато отидох на село, получих инсулт. И се завъртяха нещата, в болница ме закараха по-късно. Моята щерка беше закарана в приют в Перник. През нощта умряла там и ме оставиха на нейното място, беше извънредно. Честно да ви кажа, тук, в дома, е напълно друго. От Стражица обществените ме попитаха дали желая да ме изпратят в дом за остарели хора. Аз се съгласих, споделих, че желая в Търново, с цел да съм покрай къщата във Виноград, само че нямаше място там и тук ме докараха. Руския ми паспорт го беше изгубил кметът на Виноград и тук, като пристигнах, звънях на посланика и ми направиха нов паспорт. Искаха да ме закарат в Русия, само че там нямам родственици, аз съм единствена щерка на майка ми. Всички починаха. И по тази причина няма кой да ме одобри ", споделя Галина.

Две години нейна стара другарка й пращала пенсията.

" Сега й уредихме да получава публично пенсията си посредством Национален осигурителен институт ", споделя Софка Парунева, обществен служащ в Дома за остарели хора в село Фатово, който е на 20 минути път с автомобил от регионалния град Смолян. Годишната такса за краткотрайно престояване в България е над 800 лева В тази сума влизат здравната застраховка, която тази година беше 280 лева, таксата за самото уверение от 500 лева и такса за издаване на персоналната карта - 50 лева Тази годишна такса би трябвало да се заплаща всяка година в работа " Миграция " на съветското посолство. Здравната застраховка обаче се повишава по малко, тъй като човек остарява и рискът да са повече потребностите му е по-голям ", изясни Парунева.

За да й признаят непрекъснато престояване в България, Розовская би трябвало пет години непрестанно да е обитавала в страната ни.

" Два пъти писах публични писма и на срещи вървях в съветското посолство в София. Ала оттова обявиха, че няма по какъв начин да оказват помощ да ни се опростят тези такси. И тогава се принудихме със свои средства и на домуващите възрастни хора да съберем пари за тази такса. Лошото е, че от личния състав множеството са с минимална работна заплата и няма да можем отново да съберем и за идната. Тези хора тук са с положителни души, всички се включиха с пари и всички я поддържат, с цел да ​я спасим. Галина е доста положителен човек. Освен тази такса, тя натрупа отговорности за разноски в Дома ежемесечно, тъй като пенсията й не ги покрива. А има разноски и за медикаменти, и за памперси, които се сменят всеки ден ", сподели шефът на Дома за остарели хора Живко Билянов.

" И щерка ми, и майка ми Клара починаха от рак на гърдата. Моля се на свети Николай Чудотворец да ме избави, да не тормозя хората тук ", споделя Галина. Тя е изкуствовед, известна персона в Петербург. Става известна с сбирка коприни, изрисувани в стила батик, в родината си. Мечтая да направя такова сбирка за българската Мадона от картините на Майстора, в случай че оздравея, споделя рускинята.

Възрастната жена има внучка в София - Ксения Маразова, която има двегодишно дете. Помагал й дядо й Маразов, отбелязва Галина.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР