Персийската котка е една от най-обичаните породи котки в света,

...
Персийската котка е една от най-обичаните породи котки в света,
Коментари Харесай

Име за персийска котка

Персийската котка е една от най-обичаните породи котки в света, само че и една от най-старите. Персийката е издържала теста на времето и постоянно е била известна порода от появяването си в Древен Египет, където е отглеждана като домакински любим от фараоните. 

С прелестен характер и пухкаво тяло, с огромни, изразителни очи, персийската котка няма по какъв начин да не омекоти нечие сърце. Но такава котка с дълга четина и сплескана муцунка се нуждае от специфични грижи. Несъмнено персийката не е котка за всички. 

Грижи за очите на персийката котка

Специалната форма на черепа и сплесканата зурла вършат очите на персийката чувствителни към болести. Заради своята специфичност очите на котката сълзят. Както при кучетата със сплескана зурла, огромно предизвикателство е да поддържате козината на лицето чиста, без тези кафяви петна, породени от сълзи. Защитете персийската си котка от течение (дори дребен вентилатор може да засегне очите на котката) или други дразнители на очите (например цигарен дим).

Очите на персийката би трябвало да се почистват два пъти дневно с мека забрадка или козметичен тампон, напоени с физиологичен разтвор или някоя от особено основаните за тази цел козметики, която можете да намерите в зоомагазина. Чистите сълзи значат здрави очи, само че в случай че тампонът стане червеникавокафяв, това значи, че имаме работа с зараза. Не подценявайте този знак и потърсете помощта на ветеринарен доктор. Освен че оцветява козината на лицето, инфекцията предизвиква и огромен дискомфорт на котката.

Грижа за носа на персийската котка

Късият, сплеснат нос не обезпечава толкоз положително дишане, колкото при другите котки, тъй че хъркането не е извънредно при персийската котка. При някои котки носът може да бъде отчасти запушен естествено или заради насъбрания секрет и по-късно да диша повече с устата си. Уверете се, че няма отлагания, които затрудняват дишането на котката; когато почиствате очите, също огледайте носа и с мокър тампон го почистете, в случай че е належащо.

 Персийска котка

Грижа за козината на персийската котка

Козината е огромното благосъстояние на персийската котка, само че в същото време и товар. Дългата и дебела четина нормално се заплита, изключително в зони като подмишници, стомах, опашка, задница на ушите). Грижата за козината изисква време, самообладание и специфични принадлежности.

Използвайте четка с железни зъби всеки ден, с цел да разресвате козината на котето.

Къпането на котката е наложително и е добре котето от малко да се приучи към тази рутина. Повечето котки в последна сметка одобряват и даже обичат банята, в случай че тя им бъде показана по прелестен метод. В взаимозависимост от текстурата на козината, къпането ще се прави седмично или ежемесечно, със специфичен шампоан за котки с дълга четина. 

Сушенето се прави по едно и също време с разресването. Ушите би трябвало да се почистват с памучен тампон и от време на време да се инспектират за признаци на зараза.

Хранене на персийска котка

Персийската котка се нуждае от качествена храна, в случай че е допустимо, особено дефинирана за дългокосмести котки. Пълноценната диета подсигурява здрава четина, по-малко паднала четина и по-малко количество изпражнения със мощна миризма. 

А какъв брой живее персийската котка? С оптимални грижи персийската котка може да живее 13-16 години, време, в което той ще ви даде доста любов. Любовта и нежността в действителност са най-големите дарове на тази котка.

 Име за женска персийска котка

Вече знаете по какъв начин да се грижите за персийска котка. А знаете ли по какъв начин да я кръстите? Имена за мъжка и женска персийска котка ще намерите в идващите редове:

Име за мъжка персийска котка

- Пърси;

- Чърчил;

- Чарли;

- Томас;

- Джиджи;

- Ленард;

- Хенк;

- Самсон;

- Кинг;

- Тимъти;

- Джейкъбс.

А в случай че желаете да си вземете пухена дама, ето имена за женска персийска котка:

 Име за мъжка персийска котка

- Лейди;

- Милейди;

- Лара;

- Джесика;

- Мадам;

- Саша;

- Касиди;

- Клара;

- Календула;

- Ясмина;

- Еделвайс;

- Роузи;

- Дейзи;

- Бъфи;

- Роксан.

Това бяха няколко красиви имена за персийска котка. Дано най-малко едно от тях да ви е допаднало!

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР