Перник. За шеста поредна година Перник ще стане център за

...
Перник. За шеста поредна година Перник ще стане център за
Коментари Харесай

За шеста поредна година Перник ще стане център за среща на любителите на българските народни хора

Перник. За шеста поредна година Перник ще стане център за среща на феновете на българските национални хора. Организатори на събитието са Община Перник и танцова къща „ Приятели посредством танца “ към съдружие „ Дай, бабо, огънче! “. Това оповестиха от пресцентъра на Община Перник .
Традиционното към този момент фолклорно надиграване за юношески любителски групи „ Приятели посредством танца “ ще се организира на 20 април 2019 година Празникът ще започва в 12.00 часа с дефиле от Минната дирекция до Двореца на културата, където ще бъде даден старт на фестивала.
Деветнадесет любителски фолклорни състава с близо 350 участници от Перник, София, Пазарджик, Сандански, Дупница и други градове ще покажат по какъв начин се съхранява благосъстоянието на родния фолклор, като се включат в надиграването на сцената пред Двореца.
Задължително изискване за присъединяване е съставите да могат да играят присъщите за Граово хора – Граовско, Четворно, Сватбарско и други
В надиграването има три възрастови групи – детска, младежка и смесена. За първа година фестивалът е отворен и за танцови сформира. Провежда се в два раздела – „ Да се забавляваме “ и „ Да се надиграваме “. В първият раздел клубовете извършват две хора по избор, с времетраене до 6 минути. Вторият раздел има конкурсен темперамент. В него ще се извършва обработка на хоро с времетраене до 4 минути /хореографското решение да стартира с достоверния пример на хорото/ и умело жури ще дефинира най-хубавите участници. Единственото изискване обаче е, че групите имат право да вземат участие единствено в един от разделите. Както всяка година, по този начин и тази, с изключение на плануваните награди на участниците журито ще присъди и специфичната премия на Кмета на общината – барабан.
Инициативата е част от Общинския годишен проект за младежта 2019 година и от Годишния проект на Консултативния съвет за младежка политика.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР