Перник. Язовир Дружба“ и в момента изпълнява функцията си по

...
Перник. Язовир Дружба“ и в момента изпълнява функцията си по
Коментари Харесай

Община Перник: Язовир „Дружба“ и в момента изпълнява функцията си по защита от наводнения на с. Мещица и прилежащата инфраструктура

Перник. Язовир „ Дружба “ и сега извършва функционалността си по отбрана от наводнения на с. Мещица и прилежащата инфраструктура. Това обявиха изрично кметът на Община Перник Вяра Церовска и отрасловият заместник-кмет Денислав Захариев във връзка обществено отправени планове за образуване на цивилен митинг в селото, оповестиха от пресцентъра на Общината . Община Перник е спазила цялата процедура по прехвърлянето на язовира във притежание на профилираната държавна организация, която да го ремонтира и вкара още веднъж в употреба. Ако това не се случи, общината ще премине към механически ограничения за ремонт със лични средства, които ще бъдат заложени в бюджет 2020-та.
Поясненията на кмета и нейния заместител са във връзка изказването на кмета на Мещица, че локалните поданици ще излязат на митинг и ще блокират основния път за Брезник и Трън. Причината, съгласно Деян Никифоров, е, че язовирът се разрушава от години, а общинското управление не подхваща никакви ограничения. Вяра Церовска и Денислав Захариев опровергаха изрично това изказване и поддържаха думите си с документи, които демонстрират, че за положението на язовира в този мандат е свършена сериозна работа. Нашата оценка е, че с изключение на да служи за напояване, водоемът може да бъде и прелестно място за отдих, лов на риба и развлечения, сподели кметът Вяра Церовска.
Ресорният заместник-кмет работи по въпроса освен, тъй като това е негово обвързване, а и тъй като е персонално обвързван със селото, добави Церовска. Денислав Захариев напомни хронологията на казуса. Язовирът е строен като отбрана на селото и железопътната линия от преливане на река Кривопадинска, и извършва тази си функционалност и до през днешния ден, защото при повишаване на речното равнище в резултат на превалявания и снеготопене, водата се задържа в язовирното езеро и се отточва в продължение на седмици. През 2008-ма водоемът е възложен на концесия на гражданско съдружие, през 2012 е подписано в допълнение съглашение, а година по-късно в ръководството се включва компания, която през 2013-та поема напълно правата и отговорностите на гражданското сдружение. В основата на стената от към въздушния откос язовирът е изпразнен надалеч преди сегашният кмет на Община Перник Вяра Церовска да встъпи в служба. Концесията не е прекъсната, само че язовирът остава празен и с концесионер. В началото на мандата на Вяра Церовска с нейна заповед концесията е прекъсната.
В този интервал и Деян Никифоров е кмет на село Мещица, акцентира Захариев.
Установен по безапелационен метод е казусът, предизвикал филтрацията – главният изпускател в по-голямата си част е прогнил и пропукан, а също и съпътстващи неизправности. При това състояние общината не може да поеме отговорността за напълването на язовира, което крие риск за живота на хората.
За отстраняването на проблемите е нужна доста сериозна сума от общинския бюджет, по тази причина е взето решение общината да се възползва от опцията, която даде страната със основаването на профилирана организация, която поема стопанисването на сериозната инфраструктура, с цел да я ремонтира и вкара още веднъж в употреба. Цялата процедура е спазена и документите са изпратени в министерството, само че към този момент още има неясноти към използването на закона, заради което освен язовир Мещица, а всички общински водоеми не могат да влязат във притежание на страната. Междувременно, единствено през предходната година общината е вложила в язовира над 10 000 лева за отбрана на популацията, и е обезпечена 500 м проводимост на речното корито след язовирната стена. Ако законовата опция за прекачване на язовира към страната не се реализира, общината ще премине към механически ограничения за ремонт със лични средства, които ще бъдат заложени в бюджета за 2020-та г.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР