Перник. Във връзка с постъпили документи от общините Брезник и

...
Перник. Във връзка с постъпили документи от общините Брезник и
Коментари Харесай

Областна комисия „Военни паметници” разгледа постъпили искания от общини и инициативни комитети в област Перник

Перник. Във връзка с постъпили документи от общините Брезник и Радомир за създаване на военни монументи, от предприемчив комитет със седалище в гр. София и от Министерство на защитата, се организира съвещание на Областна комисия „ Военни монументи ”. Това оповестиха от пресцентъра на Областна администрация - Перник . То бе водено от заместител регионалния шеф Иво Иванов и на него бяха прегледани показаните документи от горепосочените общини. Комисията взе решения същите да бъдат изпратени в Министерството на защитата за координиране.

Представител на Община Радомир срещна присъстващите с концепцията за създаване на боен монумент на починалите в Балканските войни, Първата и Втората международни войни в кв. „ Върба “.

Вторият документ, който се прегледа на съвещанието, бе показан от Община Брезник, където се възнамерява слагане на боен монумент на починалите във войните за Освобождение и Национално обединяване на България в село Гигинци. Предложението е на локално съдружие и има позитивно мнение от Община Брезник.

Бяха прегледани и писма, свързани с построяването на монумент на четирима убити горяни от област Перник, за който комисията направи констатацията и излезе с решение, че подобен тип монумент не е в нейната компетентност, защото същия не съставлява боен монумент по смисъла на Закона за военните монументи. В тази връзка ще бъде върнат формален отговор до Инициативния комитет направил предлагането.

Друг въпрос на разглеждане бе по получен сигнал от Министерство на защитата за разминавания в осъществен план в с. Студена. В писмото е посочено, че вместо да бъдат стационарно експонирани две оръдия от лявата и дясната страна на войнишки монумент в двора на църквата, същите са оставени на безстопанствено предпазване в региона на детската площадка.

Областна комисия „ Военни монументи ” взе решение да бъде основана Междуведомствена комисия, която да извърши оглед на място и да изготви предложение, което да показа пред регионалния шеф.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР