Перник ще се включи в отбелязването на Международния ден на

...
Перник ще се включи в отбелязването на Международния ден на
Коментари Харесай

Перник ще се включи в отбелязването на Международния ден на йога

Перник ще се включи в отбелязването на Международния ден на йога на 19.06.2022 година /неделя/.

Събитието което е проведено от Община Перник, взаимно с посолството на Индия, Индологическа фондация „ Изток – Запад “ и Санохолистик център Перник ще стартира в 10:30 ч. в дребния салон на Двореца на културата. В 10:45 ще стартира йога клас – Класическа Хатха йога с Кристиана Бакалова, редом с това във второ предверие ще се организира клас „ Йога за деца с Лили.

Останалите събития от деня ще се проведат в дребния салон на Двореца на културата със следната стратегия:

11:25 – 12:05 – Лекция децата и йога- потребни практики за порастване – Елена Гергинова

12:15 – 12:50 – Класическа йога с Мариана Николова

13:00 – 13:40 часа Калоян Божилов – лекция „ Йога като дървото на живота “

13:40- 14:20- Динамична йога със Стоян Господинов

14:30- 15:10 часа Медитация с тибетски купи с Галина Огнянова

Предстои осмото издание на Международния ден на йога в България, което ще протече с празнувания из цялата страна. Началото на този празник бележи 11 декември 2014 година, когато Общото заседание на Организация на обединените нации приема с безусловно болшинство резолюция, по силата на която 21 юни – Денят на лятното слънцестоене, се отбелязва като Международен ден на йога. Предложението за подобен интернационален празник е изразено за първи път публично от министър-председателя на Индия Нарендра Моди. Тогавашният Генерален секретар на Организация на обединените нации Бан Ки Мун приветства това решение като акцентира, че: “обявявайки 21 юни за Международен ден на йога, Общото заседание обърна внимание на всестранната изгода от тази антична процедура за здравето и благополучието в нашия съвременен свят ”. А в края на 2016 година ЮНЕСКО прибавя йога в листата на нематериалното културно завещание на човечеството.

Идеята за празнуване на Международния ден на йога освен в София, само че и в други градове на България, поражда още в процеса на подготовката на първия Международен ден на йога през 2015г., когато непринудено се причислява Пловдивския културен институт и стартира да провежда синхронно честване в своя град. Този образец бива последван с неналожителен възторг от школите и практиците по йога в редица други градове. Така, по едно и също време и координирано с празника в Националния замък на културата, на 21 юни 2015г. събитието се реализира сполучливо и в Перник, Пловдив, Свиленград, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново и Габрово. През годините броят на участващите градове се усилва, причисляват се и някои села. Тази година Международния ден на йога се чества в 43 обитаеми места в България.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР