Перник ще получава вода от язовир „Белмекен“ през водопровода на

...
Перник ще получава вода от язовир „Белмекен“ през водопровода на
Коментари Харесай

Перник с вода от Белмекен след 45 дни

Перник ще получава вода от язовир „ Белмекен “ през водопровода на София. Този вид показа министър Емил Караниколов след изключителната срещата при премиера Бойко Борисов за водната рецесия в Перник.
„ Още в понеделник държавното управление ще предложи на Столична община да даде единодушие водата да минава през ВиК структурата на София. Ще се построи нов водопровод от Мало Бучино до Перник, приблизително от към 300 литра в секунда. Водата ще е ориентирана от "Белмекен ", сподели Караниколов.
На срещата участваха министър председателят Бойко Борисов, министърът на стопанската система Емил Караниколов, министърът на екологията Емил Димитров-Ревизоро, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, столичният кмет Йорданка Фандъкова, кметът на Перник и негови сътрудници от други градове, както и регионални шефове.
„ Обемите за които приказваме са към 700 000 куб. литра на месец. Това е особено ориентирана вода за потребностите на Перник. Срокът за осъществяване е сред 35-45 дни ", сподели още той.
Емил Караниколов разясни, че още в сряда може да се стартират строително-монтажни дейности. „ Имаме сега 12 готови екипа, имаме опция и да ги увеличим. Ще работим 24 часа, даже ще имаме и нощен труд. Ще създадем всичко допустимо нещата да се случат и по-бързо от оповестения период “, акцентира той.„ Цената на водата в Перик по никакъв метод няма да бъде увеличавана или променяна. Други наранени субекти няма, тъй че няма да има и промяна”, съобщи Емил Караниколов.
Трасето, което следва да бъде построено, ще е дълго 13.5 км. като това ще коства на страната към 25 млн. лева Той ще минава през общински терени, което няма да сътвори усложнения за бързото му осъществяване. От думите на Караниколов стана ясно още, че водата в язовир „ Студена “ ще стигне за 2 месеца.
Министърът на стопанската система разгласи, че имат вид по какъв начин да обезпечат и промишлените ползватели на вода. „ Предприятията в Перник ще черпят вода от водоем, който е покрай тях. За задачата е належащо страната да построи 800 м. мрежа и канал. Очакваме предприятията да ни кажат дали са съгласни с този вид “, разгласи Караниколов решението, което оферират на индустрията.
Кметът на София Йорданка Фандъкова уточни, че с цел да се осъществя това предложение, би трябвало да има решение на Столичния общински съвет. За задачата в понеделник ще има изключително съвещание на отрасловата комисия към Съвета.
„ По никакъв метод няма да бъде ощетено водоподаването на София”, съобщи изрично тя.
„ Няма да бъдат понижени водните размери на София, а единствено ще бъде употребена водната инфраструктура на София. Тази вода не е предопределена за София, ще я пренасочим към Перник ", сподели екоминистърът Емил Димитров.
Кметът на Перник Станислав Владимиров изрази удовлетворение от препоръчаното решение и разяснява, че по този метод перничани ще бъдат успокоени, а в това време посредством тази връзка при нужда двата града ще могат да си оказват помощ.
„ Поседите 2 месеца имаше начертани краткосрочни и дълготрайни ограничения. Някои от тях се извършиха, някои отпаднаха по нецелесъобразност. В дълготраен проект, решението, което се взе през днешния ден е най-правилното”, сподели той.
От своя страна министър председателят Бойко Борисов настоя да се работи бързо и увери, че средства за замяна на водопреносната мрежа към този момент са обезпечени.
„ От всички разновидности, които се гледаха, този е работещ. Благодаря на министрите за ангажираността. На процедура, по този начин, както пътят през Владая се употребява и от Перник и от София, по този начин и софийският тръбопровод ще даде опция да премине вода за Перник от Белмекен”, сподели Борисов.
Той разгласи, че работят и по обезпечаването на запаса и от язовир „ Огняново”.
Премиерът посочи още, че в никакъв случай не е ставало дума, че ще бъде въведен мораториум върху вноса и продажбата на облекла втора ръка и увери, че всички виновни институции към този момент се занимават с решаването на казуса с изгарянето на боклуци от Италия. „ Не става дума за въвеждане на мораториум върху облеклата втора ръка. Става дума за боклуците, които виждате в Плевен, Бобов Дол, на пристанището във Варна. В момента съм разпоредил на криминалистите да взимат пепелина от ТЕЦ-овете, тъй че в случай че някой е горил отпадъци, ще го хванем ", сподели Борисов и увери, че към този момент са подхванали ограничения за решаването на казуса.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР