Перник. Ще поискаме комплексна проверка на всички индустриални обекти в

...
Перник. Ще поискаме комплексна проверка на всички индустриални обекти в
Коментари Харесай

МОСВ и Община Перник започват пълна проверка за замърсяване на въздуха в града

Перник. „ Ще желаяме сложна инспекция на всички индустриални обекти в Перник за определяне на източника на замърсяване на въздуха в града. Това обявиха министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметът на общината Вяра Церовска на взаимен брифинг. Те показаха, че ще потърсят подпомагане от Министерство на вътрешните работи, ДАНС, прокуратурата, Регионалната здравна ревизия (РЗИ), като ще вземат участие и Районната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) и Басейнова дирекция. Това оповестиха от пресцентъра на Община Перник .
Министър Димов прикани жителите на Перник също да се включат в инспекциите. „ Активната гражданска позиция е извънредно значима за решение на проблемите “, добави той.
„ Благодаря на премиера Бойко Борисов и на министъра на околната среда и водите Нено Димов за бързата реакция и ангажиране към казуса на перничани “, съобщи кметът Вяра Церовска. Във връзка с последния период, в който жителите са могли да изразят своето мнение във връзка следващото капиталово предложение за горене на RDF в Топлоелектрическа централа „ Република “, е извършена нощес и незабавна инспекция от общинското управление взаимно с Регионална инспекция за опазване на околната среда в ТЕЦ-а и всички компании, които правят активност, с която биха могли да провокират тази остра, тежка и задушлива миризма.
„ В ТЕЦ-а влязохме, гледахме и в пещта за горене, обиколихме всичко, което беше допустимо – вътрешноградската автомагистрала, до Сини вир, не открихме следи от горене на боклуци. Това в действителност е един извънредно непрекъснат пъкъл, който всяка вечер взривява моите съграждани. Няма да разреша да бъде упражняван гнет на перничани и изрично декларирам, че идеята за чист въздух ще бъде борба, в която всички дружно ще извоюваме победа “, съобщи Вяра Церовска.
Министър Димов означи, че неведнъж е сигнализиран от кмета и са осъществявани голям брой инспекции от РИОСВ-Перник. Само през последните 6 месеца са направени 16 инспекции на Топлоелектрическа централа „ Република “, като 6 от тях са планови, останалите - неочаквани. Установени са няколко нарушавания – едното от тях е за нерегламентирано изгаряне на дървен чипс. Наложена е глоба от 35 хиляди лева, само че след правосъден развой, съдът я е понижил на 10 хиляди лева В края на 2018 година също има установени нарушавания за изгаряне на биомаса, което не е позволено и е в нарушаване на комплексното позволение, за което има наложена глоба от 50 000 лева, само че тя също се апелира в съда. На сушилнята в ТЕЦ-а също има наложена насилствена административна мярка, като през последните 6 месеца не е открито тя да работи.
„ По време на срещата с кмета на Перник през днешния ден взехме решение дружно с общината да вършим неочаквани и оптимално чести инспекции при зареждането на ТЕЦ-а, с цел да забележим какво тъкмо ще се гори, тъй като на площадката при нашите инспекции не е открито RDF-гориво през последните 5-6 месеца, само че жители и общината настояват, че може би е имало такова “, уточни министър Димов.
Той заяви, че преди десетина дни е изпратил писмо до Агенция „ Митници “ и Гранична полиция за засилен надзор по границата за импорт на RDF и други горива от боклуци. „ Ако има нерегламентирано транспортиране на боклуци, то може да бъде открито от тях. Има горива боклуци от така наречен „ зелен “ лист, които не подлежат на нотификация и които се транспортират с декларация. Затова съм изпратил директива при подозрение да се викат представителите на съответната районна екоинспекция, с цел да ревизира дали това, което се внася дава отговор да описаното в декларацията “, заяви министър Димов. Той бе безапелационен, че досега за Перник няма позволено внасяне на RDF боклуци, нито позволение за изгаряне.
По мотив капиталовото желание на Топлоелектрическа централа „ Република “ за горене на боклуци се посочи, че това, че има капиталово предложение, не значи, че процедурата е завършила и такова е обещано. Вчера изтече последният период за мнения и все още има 500 възражения, изпратени в общината и още 200 - в Регионална инспекция за опазване на околната среда – Перник.
„ Ние сме изпратили до РЗИ искане за мнение дали това е рисково за здравето на жителите. Така че процедурата продължава. Крайният способен орган е шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда, а самата процедура ще отнеме месеци и даже години “, сподели Димов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР