Перник. С облигационния заем от 6 млн лева, който ще

...
Перник. С облигационния заем от 6 млн лева, който ще
Коментари Харесай

Перник: С облигационния заем от 6 млн лева, който ще изтегли Общината, ще бъдат погасени всички стари задължения към Топлофикация

Перник. С облигационния заем от 6 млн лв., който ще изтегли Община Перник, ще бъдат погасени всички остарели отговорности към Топлофикация - Перник. Това сподели кметът Перник Вяра Церовска. По нейна информация това са 1 500 000 лева и са за последните три години, защото има давностен период, оповестиха от Община Перник .
Задълженията на общината са почнали да се натрупат след приватизацията на топлоснабдителната компания през 2011 година. Задълженията са главно на детските градини. Топлофикация е имала искания към общината да поеме и отговорностите на учебните заведения, само че те са на делегирани бюджети, акцентира кметът. Ние от време на време си изплащаме настоящите отговорности към ТЕЦ- а, сподели Церовска и посочи, че в това число и през днешния ден са разплатени 31 858 лева настоящи отговорности.
По думите на градоначалника, желаният от 6 млн. лв. облигационен заем е доста значим за понижаване на отговорностите към Национална агенция за приходите.
„ С него ще бъдат върнати средства, които са изразходвани и е трябвало да са дадени за Национална агенция за приходите в интервала 2009 – 2014 година. Знае се, че тогава лихвите са били 25%, а в този момент 10%, само че това също е много сериозна сума като се има поради насъбраните отговорности, които се начисляват. Поради тази причина ние и в този момент сме в съглашение с Национална агенция за приходите “, разяснява кметът.
Близо 3 млн. лв. към облигационния заем ще отидат, с цел да се изплатят старите отговорности към Национална агенция за приходите.
„ Искам да отбележа, че от интервала, в който стартира да се натрупват отговорностите, през 2008 година община Перник получава 12 млн. лева по едно дело, които са 100 % чисти пари, с които се погасяват всички отговорности, които е имала общината към този миг. През 2009 година община Перник получава още 6 млн. лева по същото дело и оттогава стартират да се натрупват тези отговорности “, изясни Церовска
Тя посочи, че другите средства, които би трябвало наложително да върне Общината, с цел да можем да го усвои този облигационен заем е кредитния овърдрафт – 1 500 000 лева, още веднъж изтеглен преди встъпването й в служба на кмет.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР