Перник. Радомир отбеляза тържествено 134-ата година от Съединението на Княжество

...
Перник. Радомир отбеляза тържествено 134-ата година от Съединението на Княжество
Коментари Харесай

Перник: В деня на Съединена България областният управител Ирена Соколова се поклони пред паметника на подпоручик Константин Цанков

Перник. Радомир означи тържествено 134-ата година от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.
Празникът почете и регионалният шеф Ирена Соколова. Това оповестиха от пресцентъра на Областна администрация - Перник .
Областният шеф, дружно с кмета на общината Пламен Алексиев и поданството, се поклониха пред паметника на първият български офицер, умрял в Сръбско- българската война през 1885 година - подпоручик Константин Цанков.
Със специфичен парад Соколова и формалните лица сервираха венци и цветя и сведоха глава в символ на респект пред бюст-паметника на офицера.
Областният шеф съобщи, че подпоручик Цанков е персона със забележителен принос в събитията състояли се на 6 септември 1885 година Той е воин и действително мерило за българщина, национализъм, родолюбие и издръжливост.
Подпоручик Цанков умира единствено на 21 години във втория ден на Сръбско-българската война при прекъсване на настъплението на Моравската сръбска дивизия към Трън.
Бил на работа в 3-та пешком Радомирска тайфа, която влезнала в състава на 2-ри пехотен Струмски полк. В хода на мобилизацията е бил назначен за пълководец на І-ва рота от същия полк. Малко по-късно влиза в състава на Изворския отряд, който получил задача да прикрива най-крайния ляв фланг на българската войска югозападно от Трън.
Бюст-паметникът на подпоручик Константин Цанков, повдигнат в центъра на Радомир през 1909 година, е направен в Париж от съвипускниците на офицера от Военното учебно заведение, с цел да припомня на поколенията за неговото дело и идеали.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР