Перник празнува! С поднасяне на венци пред паметника на Кракра

...
Перник празнува! С поднасяне на венци пред паметника на Кракра
Коментари Харесай

Перник празнува 90-годишен юбилей

Перник чества! С поднасяне на венци пред паметника на Кракра Пернишки и повдигане на националните знамена на България, Европейски Съюз и града стартира юбилейното честване, съобщи кореспондент на БГНЕС. Специално присъединяване взеха представители на Гвардейската част.

„ 90 години са задоволителни Перник да извърви сериозен път нашия град. Той е с хилядолетна история още от времето на Кракра “, сподели за БГНЕС кметът Вяра Церовска.Тя напомни, че в града е имало железница и светнала електрическата крушка, издигната е първата електроцентрала, доста преди да стане бъде разгласен за град.

„ Перник е град на металурзите, интелигенцията и доста велики персони, създали освен града, само че и България известна. Щастлива съм, че имам опцията аз като кмет да споделя насладата моите фантазии и на съгражданите ми. Затова, Перник да бъде по-добър, по-модерен град – да имаме своята индустриална зона и да реализираме своите мечи “, чака кметът.

Церовска съобщи, че администрацията мисли и за бъдещето на града. Днес е направена „ първа копка “ на ново кръстовище на кв. Изток. Според нея това оборудване ще бъде реалност до няколко месеца. От Министерски съвет са отпуснати и средства.
Богатата празнична стратегия стартира от сутринта. В 9:00 часа юбилейните празненства започнаха с молебен за здраве и благополучие. С публична гала по поднасяне на венци и цветя, с присъединяване на Националната гвардейска част, пред паметника на Кракра Пернишки беше маркирана тържествено 90 годишнината от оповестяването на Перник за град. В тържествения обред се включиха представители на локалната и държавната власт в лицето на кмета Вяра Церовска и екипа ѝ, народните представители, регионалният шеф Ирена Соколова, ръководителят на Общински съвет Иво Савов, кметът на кв. „ Изток “ Емил Костадинов, политици и жители. Пред паметника беше и белоградчишкият свещеник Поликарп, който приветства всички с благословията на патриарх Неофит. Поздравителни адреси бяха получени от министър-председателя Бойко Борисов, ръководителя на Народно събрание Цвета Караянчева и кметове на общини.

След това всички се включиха в шествието, предвождано от Духовия оркестър на Гвардейската част, до Двореца на културата, където бяха издигнати националния байрак на Република България, знамето на Европейския съюз и на град Перник.След това се организира ревю, галерия на деца от града, фолклорни осъществявания на Граовче “, „ Граовска младост “ и „ Граово “, връчване на награди за принос в построяването и одобряването на Перник като актуален град. Поздрав за всички перничани е концертът на известния български режисьор Люси Иларионов с присъединяване на Диона, Невена Пейкова, Choko, ARTi, Vessou и Ани Хоанг. След тях на подгрятата сцена ще ескалира група „ СкандаУ “. Празникът продължи с тържествения спектакъл- метафора „ Вдъхнови бъдещето “. Финалът на вечерта ще слагат осъществяванията на Невена Цонева, Йордан Йончев –Гъмзата и комикът Краси Радков. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР