Перник. Първи случай на Африканска чума по свинете е регистриран

...
Перник. Първи случай на Африканска чума по свинете е регистриран
Коментари Харесай

Перник: Областният управител Ирена Соколова свика спешна епизоотична комисия заради установената положителна проба за АЧС в ДЛС „Витошко - Студена”

Перник. Първи случай на Африканска чума по свинете е регистриран на територията на ДЛС „ Витошко - Студена ”. Заразата е открита в диво прасе, намерено в капан в региона на ловното стопанство (землището на село Ярлово, община Самоков, Софийска област). Областният шеф е известен за резултата от тестът тази заран.
Предвид епизоотичната конюнктура Ирена Соколова свика инзвънредно съвещание на Областната епизоотична комисия, на което бяха планувани ограниченията в незабавен порядък за оптимално и съответно справяне със обстановката. Това оповестиха от пресцентъра на Областната администрация .
“До момента област Перник е една от трите области в страната, която е съумяла да се опази чиста от болестта. За да не допуснем да се появи Африканската чума по свинете в обекти вид “заден двор ” е нужно да се вземат повече незабавни ограничения и да предвидим разновидности за взаимоотношение. Благодаря на всички кметове за свършената превантивна работа и положителната разяснителна, мотивационна акция, поетите задължения по отношение на стопаните на свине ”, съобщи губернаторът.
Съгласно инструкции, одобрени със заповед №РД 48-48/31.07.2019 година на министъра на земеделието, храните и горите, регионалният шеф съобщи, че изисква монтирането на осведомителни табели, свързани с Африканската чума по свинете, ограничения за предварителна защита и биосигурност към туристите, летовниците, пастирите, дървосекачите и други В дейностите по обезопасяване и защита на териториите ще работят екипи на ОДМВР - Перник, както и представители на ловни стопанства и дружинки.
Очаква се до края на деня да излязат заповеди от БАБХ и Изпълнителната организация по горите, които да дефинират съответен обсег на инфектираната зона в границите на 200 кв. км. (около 8 км. в диаметър от мястото), с цел да се укаже къде ще бъде неразрешен лова и достъпът на ловци, стеснен достъпът на туристи, гъбари, търсачи на трюфели, дървосекачи и други
Попадащи в инфектираната 8-километрова зона на наблюдаване от област Перник по данни на регионалния шеф и шефът на Югозападно горско дружество Благоевград, са обитаемоте места Боснек и Чуйпетлово (общ. Перник), Горна и Долна Диканя (общ. Радомир).
Директорът на ЮЗДП Дамян Дамянов сподели още, че ловците са построили близо 50 клопката за улов на дива свиня, а в държавните региони клопките са 90.
Информираме, че за интервала от началото на месеца в държавните региони на територията на Югозападно държавно дружество са отстреляни 136 диви прасета, а в регионите на
ловните сдружения броят им е над 50.
Ловците са създали над 500 претърсвания в техните ловно-стопански региони за трупове на диви прасета, а в държавните ловно-стопански региони претърсванията са 230.
По инструкции на Министерство на земеделието, храните и горите, в част от общините от област Перник ще бъдат осъществени осведомителни мероприятия със експерти от
научните среди. Те ще бъдат ориентирани към кметовете, стопаните на свине, животновъдите, ловците и други групи от популацията.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР