Перник. Общината подготвя богата културна програма за 90-ата годишнина от

...
Перник. Общината подготвя богата културна програма за 90-ата годишнина от
Коментари Харесай

Перник: Общината подготвя богата културна програма за празника на града

Перник. Общината приготвя богата културна стратегия за 90-ата годишнина от оповестяването на Перник за град на 26 юни. Това разгласи през днешния ден на конференция кметът Вяра Церовска, оповестиха от пресцентъра на Общината .
.„ Тази по този начин значима годишнина беше предизвикателство за нас – поставихме си амбициозната задача да отбележим празника с чест и достолепие. Съдбата на един град се дефинира от историческото завещание и от устрема на жителите му към развиване. Затова взехме решение и честванията да минат под надпис „ Вдъхнови бъдещето! “. Изработихме и една обща идея, обединена от мисълта за миналите години и бъдещото потомство. В нея вложихме сърцето си, като обърнахме внимание и на най-малките елементи. " Вдъхнови бъдещето " е не просто план! Това са страстта, творчеството и нестихващото предпочитание на голям брой актьори, обединени от концепцията, че сърцето на Перник тупти за нов порив, фикция и ентусиазъм “, уточни кметът.
Графичната визия за събитието е рисунка на деветгодишния Деян Русланов, а цялостното графично оформление е на неговата майка - художникът Марина Стоянова-Карамфилова. Деян ще бъде в III клас в ОУ " Св. Иван Рилски " и с изключение на, че е отличен възпитаник, намира време за изобразяване и национални танци в школите в Обединения детски комплекс на Перник. Марина Стоянова е създател на графичните визии на МФМИ " Сурва " за последните 7 години и е преподавател в школата по живопис към ЦПЛР-ОДК - Перник.
Честванията ще продължат цяла седмица, през която жителите и гостите на града ще станат очевидци на богата културна палитра. Кулминацията на празненствата ще е на 26 юни. Община Перник е подготвила впечатляващ спектакъл-метафора на историята на Перник. На него за пръв път ще бъде показан новият марш, отдаден на града – „ Струма си тече “. Над 500 актьори ще се изявят на огромна и блестяща сцена, каквато пернишката аудитория не е виждала досега. Чрез неповторимо светлинно и пиротехническо шоу, танци и музикални осъществявания, пречупени през съвременен прочит, жителите ще проследят хилядолетната история на града.
През деня жителите ще се насладят на огромен фолклорен концерт, няколко мобилни изложения и неповторимо ревю, представящо модата в Перник през последните 90 години. Ще бъдат раздадени и награди за принос в построяването и одобряването на Перник като актуален град.
В 17.00 часа на монумент на Кракра Пернишки ще бъдат поднесени цветя. В 17.30 часа ще стартира празнично дефиле, предвождано от представители на Националната гвардейска част. В него ще се включи и белоградчишкият свещеник Поликарп, както и свещеници, водени от него. В 17.45 часа на площад „ Кракра “ ще стартира ритуала за издигане националния байрак на Република България, знамето на Европейския съюз и на град Перник.
По-късно в 18.00 часа със съдействието на известния български режисьор Люси Иларионов ще стартира и първата част от огромния вечерен концерт, в която присъединяване ще вземат Диона, Чоко, Весо, Ани Хоанг, Арти и Невена Пейкова. След това продължаваме с разтърсващото присъединяване на група „ СкандаУ “.
В 20:30 ч. стартира и блестящия театър „ Вдъхнови бъдещето “, в който присъединяване ще вземат най-талантливите и изявени деца в Перник – бъдещето на града! В програмата ще се изявят Невена Цонева, Краси Радков и Гъмзата, които ще слагат край на запаметяващата се вечер. Концертите ще бъдат излъчени онлайн в обществените мрежи.
Ще бъдат раздадени гратис 2000 части торта за празника. 90 души ще могат да завоюват лимитирана серия тениски „ Вдъхнови бъдещето “ с подписи от звездите в спектакъла.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР