Перник. Областният управител на Перник Ирена Соколова поздрави читалището в

...
Перник. Областният управител на Перник Ирена Соколова поздрави читалището в
Коментари Харесай

Областният управител на Перник Ирена Соколова поздрави читалището в Студена за 100-годишнината

Перник. Областният шеф на Перник Ирена Соколова поздрави читалището в Студена за 100-годишнината. Това оповестиха от пресцентъра на Областната администрация - Перник . 100 години от основаването си означи Народно читалище " Светлина – 1919 година " в с. Студена.
Областният шеф Ирена Соколова участва на тържеството и насочи привет към всички читалищни деятели, самодейци и поданици на обитаемото място. " Приветствам вашите многочислени и разностранни изяви – знак на блестящо културно и просветително наличие в област Перник. Вие сте хората, които поддържат пламъка на българщината, опазват културната памет и националния дух. Пожелавам Ви да съхранявате традициите и ги предавайте на идните генерации с големия си креативен възторг. Извисявайте културната институция и продължете достолепния път на нейното развиване ", сподели тя. По мотив юбилея губернаторът връчи почетен плакет и грамота на ръководителя на читалищното настоятелство.
Читалище " Светлина " с. Студена е основано през далечната 1919 година Неговите първи създатели са Здравко Богданов, Младен Мишов, Димитър Христов, Димитър Масларски, Иван Панов и други Първоначално то се обитава в къщата на Георги Мечкарски. Първите членове на читалището наброяват 50 души като същите подаряват 120 тома книги, с което се поставя началото и на първата библиотека в селото.
През годините в културната институция кипи богата и разнообразна художествена и просветна активност – спектакъл, певческа и танцова група.
През 1962 година със средства събрани от продажбата на лични земи и самооблагане на популацията се построява новата читалищна постройка.
Интересен факт е, че читалището в Студена е в основата на построяването на учебното заведение посредством дарена сума от изнесени театрални представления.
На 20 април 2001 година читалище " Светлина " е вписано в регистъра на Народните читалища на Министерство на културата под номер 541.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР