Перник. Областният управител Ирена Соколова свика заседание на Областния щаб

...
Перник. Областният управител Ирена Соколова свика заседание на Областния щаб
Коментари Харесай

Институциите докладваха на областния управител на Перник за създадената организация и готовността за действие при зимна обстановка

Перник. Областният шеф Ирена Соколова свика съвещание на Областния щаб за осъществяване на регионалния проект за отбрана при бедствия. Това оповестиха от пресцентъра на Областна администрация - Перник . В него присъединяване взеха и краткотрайно изпълняващите длъжността кметове на шестте общини в района.
Всяко едно от показаните ведомства рапортува стадия на подготовката си за зимния сезон 2019 - 2020 година и взетите превантивни ограничения за обезпечаване на естественото действие на пътната инфраструктура, снабдяването и услугите за популацията. Заседанието е и във връзка със Заповед №Р-130/16.10.2019 година на Министър-председателя за подготовката на страната за идния сезон.
Директорът на Областно пътно ръководство Петър Басмаджиев, уведоми че за зимното поддържане на републиканската пътна мрежа и секторът от автомагистрала „ Струма ” на територията на района, има подписани контракти за осъществяване на снегопочистване. В момента се ревизират пътноподдържащите компании за съществуване на техника и инертни материали. От началото на идващия месец ще се вкара дежурство. Областно пътно ръководство поддържа 574 км., от които 39 км. автомагистрала и 535 км. – I-ви, II-ри и III-ти клас пътища. За поддържането на всички тях са избрани 9 опорни пункта, където са позиционирани техника и инертни материали. Републиканската пътна мрежа ще бъде почиствана от компания ДЗЗД ЗМБГ КОНСТРАКШЪН, която разполага със 700 т сол и 2400 т секта. Автомагистрала „ Струма ” ще се поддържа от „ Автомагистрали ” ЕАД с налично количество инертни материали, надлежно 2500 т сол и 5 т химия.
Всички общински администрации рапортуваха, че са подписани контракти за зимно поддържане на общинската и уличната пътна мрежа в обитаемоте места. Подсигурена е техника и материали, с които ще се третира пътната настилка при снеговалеж, както следва:
Община Перник – Четвъртокласна пътна мрежа, разграничена на три региона:
- I регион ще се обслужва от компания „ Инфракорект строй ” ЕООД, разполагаща досега с 30 т сол и 200 т пясък;
- II регион ще се обслужва от компания „ ДЛВ ” ЕООД, разполагаща досега с 400 т пясък и 200 т сол;
- III регион ще се обслужва от компания „ АБС Инженеринг ” ЕООД, разполагаща досега с 300 т пясък и 30 т сол;
Община Радомир ще се поддържа от компаниите, както следва:
- “ВИВА – Метал ” ЕООД ще поддържа градската част и разполага досега с 300 т пясък и 250 т сол.
- Четвъртокласната общинска пътна мрежа ще се поддържа от компания “Инфакорект строй ” ЕООД, която разполага с 100 т пясък и към 30 т сол.
Община Брезник ще се поддържа от компаниите, както следва:
- Градската част ще се почиства със средства и техника на самата община. Тя разполага досега с 50 т пясък и сол (фракция).
- Четвъртокласната общинска пътна мрежа ще се поддържа от компания “Нивел Строй ” ЕООД, която разполага със 100 т пясък и сол (фракция).
Община Земен ще се поддържа от компаниите, както следва:
- “НИК Индъстри ” ООД ще поддържа градската част и разполага досега с 100 т пясък и 25 т луга, която ще бъде доставена.
- Четвъртокласната общинска пътна мрежа ще се поддържа от компания “Давест ЛТД ” ЕООД, която разполага с 30 т пясък и 0,5 т луга.
Община Ковачевци ще се поддържа от общинската компания “Ковачевци 2016 ” ЕООД. Тя разполага на склад с 42 т солни разтвори.
Община Трън ще се поддържа от компания “Румасия 2005 ” ЕООД. Тя разполага на склад с 200 т пясък и 15 т сол.
Осигурено е отоплението на общинските учебни заведения, детски градини и здравни заведения. Създадена е организация за обезпечаване на артикули от първа нужда, най-много в отдалечени и труднодостъпни селища. Актуализирани са съставите на общинските щабове за съгласуване на избавителни и неотложни-възстановителни работи при зимни условия.
Предсетавителят на ОДМВР – Перник комисар Васил Василев осведоми, че ще бъдат засилени инспекциите за готовността на транспортните средства за придвижване при зимни условия. Изготвени са проекти за зимно поддържане на автомагистрала „ Струма ” за сектора на територията на региона, както и на републиканската и общинските улични мрежи. Снегопочистващите компании са организирали 24-часово дежурство в девет опорни пункта, което ще стартира от 1 ноември 2019 година
Росен Марков – Началник на бранш от Регионалната дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията ”, рапортува за цялостната подготвеност на чиновниците й за подкрепяне на общините при зародила нужда. Работи се по авансово направен проект за отбрана при бедствия в частта му за снегонавяване и обледяване. Териториалната дирекция разполага с нужната техника и екипи, които правят непрекъснато дежурство.
Подполковник Димитър Матев от Военно окръжие – Перник изрази своята подготвеност структурата му да окаже помощ при нужда от поискване на високопроходима техника и персонален състав от Военния център - София.
Представителят на Регионална здравна ревизия доктор Стела Димитрова, уведоми регионалния шеф, че са направени описи на болните от региона, нуждаещи се от хемодиализа, като информацията е предадена на кметовете на общините и виновните институции.
От Регионалния център за незабавна здравна помощ увериха, че медицинските екипи и коли са в подготвеност за оказване на помощ при усложнена зимна конюнктура.
Директорът на Областния съвет на БЧК Перник Наталия Минева, посочи, че разполагат с обновен План за отбрана при бедствия и склад с топли облекла, одеала, храни и артикули от първа нужда при оказване помощ на бедстващи хора.
Представителят на ВиК сдружението Йоан Калчев уведоми за готовността за естествена работа на оборудванията в зимни условия. В сдружението са изпълнени мероприятия по отношение на техническото и експлоатационното положение на язовир “Студена ”. До 4 ноември 2019 година следва сключването на контракти с две компании, които ще правят действия по снегопочистване на довеждащите пътища до хидротехническите уреди на компанията. На 24 октомври 2019 година е завършило почистването и зазимяването на Витошките водохващания, намиращи се на територията на Природен парк “Витоша ”.
Габриела Стоева от РУО – Перник даде информация, че образователните им заведения са обезпечени с отопление, превоз на учениците и здравно обезпечаване.
Инж. Петър Нецов, съобщи че “ЧЕЗ Разпределение ” България АД е направил есенно-зимна подготовка на оборудванията си на територията на област Перник. Те са приведени за работи при зимни условия. Оборудвани са всички спешни екипи с принадлежности и материали за премахване на повреди. При национални празници и прогнози за усложнена метеорологична конюнктура, тези екипи се удвояват.
От показаната информация от кметовете на Перник, Радомир, Брезник, Земен, Трън и Ковачевци, както и от членовете на Областния щаб, стана ясно, че са взети всички нужни ограничения съгласно техните пълномощия и запаси за реакция при зимни условия. Относно подготовката за идния сезон, регионалният шеф Ирена Соколова изиска отчетите им, които ще бъде систематизирани и изпратени в Дирекция “Анализ и политики ” към Министерство на вътрешните работи.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР