Перник. Областният управител Ирена Соколова свика спешно заседание на Областната

...
Перник. Областният управител Ирена Соколова свика спешно заседание на Областната
Коментари Харесай

Първи регистриран случай на Африканска чума при диви свине в област Перник

Перник. Областният шеф Ирена Соколова свика незабавно съвещание на Областната епизоотична комисия, поради установения първи случай на Африканска чума по свинете в Област Перник.Това оповестиха от Областна администрация Перник . Заразата е открита при диво прасе на територията на Ловно-рибарско сдружение «Садовик», община Брезник. Пробите от проучванията в сертифицираната референтна лаборатория в София удостоверяват геном на вируса. „ Факт е записано огнище на АЧС на нашата територия и сме изправена пред обстановка, която ще наложи рестрикции към жителите и изключителни ограничения за биосигурност. С съответното решение за оповестяването на цялата област Перник за санитарна зона, за което всички членове на Епизоотична комисия гласувахме през миналия месец, минимизирахме необятното разпространяване на болестта, само че процесът би трябвало да продължи да бъде наблюдаван и следен от всички нас. ”, съобщи Соколова. Директорът на Областната дирекция по сигурност на храните доктор Елза Драгомирова заяви, че поради настоящата епизоотична конюнктура и със заповед на Министъра на земеделието, храните и горите, се дефинира карантинна инфектирана зона с радиус 8 км., равняваща се на повърхност 200 квадратни километра.
Заради първично зародилия и открит случай на АЧС на територията на региона се лимитира достъпът и се не разрешава придвижването на физически лица и пътни-транспортни средства до горските територии, попадащи към инфектираната зона, както следва:

- Предоставен ловностопански регион (ПЛСР) Велиново, към Търговско предприятие ДГС „ Трън ”;

- ПЛСР Филиповци, към Търговско предприятие ДГС „ Трън ”;

- ПЛСР Красава 1, към Търговско предприятие ДГС „ Брезник ”;

- ПЛСР Садовик, към Търговско предприятие ДГС „ Брезник ”;

- ПЛСР Станьовци, към Търговско предприятие ДГС „ Брезник ”;

- Държавен ловностопански регион Букова глава, към Търговско предприятие ДЛС „ Витошко - Студена ”;

Срокът за осъществяването на заповедта е от 27 септември до 27 ноември 2019 година, посочи доктор Драгомирова.
Достъпът, престоят и прекосяването в посочените региони се позволява на чиновници на Изпълнителна организация по горите, Регионална дирекция – Кюстендил, Югозападно държавно дружество – Благоевград, Търговско предприятие ДГС „ Брезник ”, Търговско предприятие ДГС „ Трън ”, Търговско предприятие ДЛС „ Витошко - Студена ” в регионите им на активност. Предстои екипи на държавните горски стопанства в Брезник и Трън да слагат обозначителни табели указващи ограничавания достъп в инфектираната зона, според условията на Министъра на земеделието, храните и горите.Следващото съвещание на Областната епизоотична комисия ще се състои на 1 октомври 2019 година от 15:00 ч. в Заседателна зала „ Струма ” на Областна администрация – Перник.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР