Перник. Областният управител Ирена Соколова информира, че във връзка с

...
Перник. Областният управител Ирена Соколова информира, че във връзка с
Коментари Харесай

Областният управител на Перник Ирена Соколова предостави информация относно започващия на 5 октомври ловен сезон

Перник. Областният шеф Ирена Соколова осведоми, че по отношение на откриването на ловния сезон за дива свиня на следващия ден, министърът на земеделието, храните и горите, издаде заповед и инструкции към нея за използване на ограничения за биосигурност в ловностопанските територии, попадащи в и отвън инфектираните зони с открито АЧС. Това оповестиха от пресцентъра на Областна администрация - Перник .
Забранената зона от 200 кв. км се понижава на 3 кв. км. Съгласно новите инструкции се понижава и срокът за възбраната – от 60 на 30 дни. След приключването на първия месец се позволява самостоятелен лов, лов с клопки и лов без кучета, а след приключването на втория месец и колективен лов с кучета.
Определя се инфектирана 200 кв. км. зона към открит случай на диво прасе с АЧС. В нея попадат неразрешената повърхност от 3 кв. км., както и други две санитарни зони. В първата санитарна зона от 25 кв. км. се позволява самостоятелен лов, лов с клопки и колективен лов без кучета. Във втората санитарна зона от 172 кв. км. се позволяват всички типове лов на дива свиня.
Документите са направени и одобрени по предложение на способния орган Българска организация по сигурност на храните и след консултация с Центъра за оценка на риска по хранителната верига, научни среди, организации на свиневъдите и национални ловни сдружения.
Независимо, че на доста места популацията е наранена от вируса на АЧС, напъните за справяне с заболяването при питомните прасета разрешават да отпаднат част от рестриктивните мерки във връзка с достъпа и ловуването в инфектираните зони. Над 60 пъти се понижава площта на територията, в която ще важи възбрана за осъществяване на всевъзможни действия, включително и лов, след открит случай на АЧС.
В документа са посочени и ограниченията за биосигурност, които ловните дружинки би трябвало да съблюдават. Задължително ловците би трябвало да обработят с дезинфектант употребяваните принадлежности, облеклото, обувките, оръжията и принадлежностите към тях, както и колите.
Всички отстреляни по време на лов диви прасета наложително се изследват за вируса на АЧС, като проучванията са за сметка на БАБХ. Изследването за трихинелоза остава, както до момента, за сметка на ловците. До излизане на резултатите от пробите, отстреляните диви прасета би трябвало да останат за предпазване в хладилни уреди, а откритите трупове да се загробят.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР