Перник. Областна администрация – Перник бе домакин на кръгла маса,

...
Перник. Областна администрация – Перник бе домакин на кръгла маса,
Коментари Харесай

Кръгла маса за интеграцията на бежанците се състоя в Перник

Перник. Областна администрация – Перник бе хазаин на кръгла маса, която се осъществя по план „ Толерантно общество за интеграция на лицата, търсещи или получили интернационална протекция ", финансиран от фонд „ Убежище, миграция и интеграция " 2014 – 2020 и изпълняващ се от „ Европейски институт ". Това оповестиха от пресцентъра на Областната администрация . Събитието откри заместител регионалният шеф Иво Иванов с послание към участниците, измежду които представители на ангажирани институции от район Перник – органи и ведомства, имащи отношение към интеграционните въпроси. Лектори и модератори по стратегия бяха господин Иван Шаренков – юридически съветник по миграционните въпроси и доцент доктор Иван Видолов от Академията на Министерство на вътрешните работи.
Директорът на Европейски институт Любов Панайотова показа задачите на плана,състоящи се в повишение на равнището на осведоменост на приемащото общество в Република България по отношение на жителите на трети страни, и образуване на приемливост и положителни настройки към лицата, търсещи или получили интернационална протекция, както и пълноценната им интеграция в публичния живот на приемащата страна.
Разгледани бяха още тематиките за това кой има право да получи интернационална протекция у нас; каква е разликата сред мигрант, преселник, бежанец, лице, търсещо отбрана и бежанец; какъв е броят на лицата, търсещи леговище и бежанците в страната ни, както и какво става с лицата, получили бежански статут.
В хода на полемиката беше разисквана и признатата през 2017 година Наредба за изискванията и реда за подписване, осъществяване и преустановяване на съглашение за интеграция на чужденците с предоставено леговище или интернационална протекция.
Повечето от присъстващите показаха мнението си, че въпреки и значима стъпка в основаването на по-добър и работещ механизъм за интеграция на бежанци, на процедура новата Наредба не предлага основна поддръжка във връзка с някои от най-съществените и потвърдено непреодолими трудности към ефикасна интеграция. Тя не запълва празнотите в областта на достъпа на бежанците до обществени жилища и фамилни помощи за деца, които законът понастоящем не разрешава. Това основава забележителен риск от бездомност измежду приетите бежанци. Осигуряването на образование по български език също не е изяснено.
Директори и представители на ведомства и институции от област Перник обявиха, че проблемите и несъвършенствата в Наредбата би трябвало да се поправят след обширен разбор на спецификите на избраните райони. Това ще обезпечи ефикасното използване на народен интеграционен механизъм и отмерено систематизиране и осъществяване на отговорностите по даване на почтени условия за живот на бежанците и лицата, получили филантропичен статут, в напъните им да станат независими и дейни членове на българското общество.
Статистическите данни демонстрират, че наклонността през последните години е за значително понижаване на броя на лицата, търсещи протекция в нашата страна. За първите 7 месеца на миналата година протекция у нас са потърсили общо 743 лица. От тях на 200 души е възложен бежански статут, на 337 – филантропичен, а отводи за даване на отбрана са получили общо 445 души. От потърсилите протекция най-вече са жителите на Сирия – 323 лица, следвани от жители на Афганистан – 193 лица и Ирак – 123 лица. От получилите статут срeдно до 5% остават в Република България, като 90% от тях са трудово ангажирани.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР