Перник няма да пие водата на София, увери тойСпоред министъра

...
Перник няма да пие водата на София, увери тойСпоред министъра
Коментари Харесай

Ревизоро: Не мога да напълня каца без дъно

Перник няма да пие водата на София, увери той Според министъра би трябвало нов механизъм за отпадъците
Перник няма да пие водата на София.  Това, което е належащо на Перник, с цел да няма рецесия, можем да го осигурим, без да влияем нито на водосбора на „ Софийска вода “, нито на деривациите на „ Софийска вода “. Това съобщи министърът на околната среда и водите Емир Димитров – Ревизоро, в изявление за БНР. В събота кабинетът реши да помогне на Перник като му обезпечи вода от бент. „ Белмекен ”. За да стигне течността до миньорския град, ще се употребява водопреносната на София. Премиерът Бойко Борисов подсигурява, че нито една капка от водата на столицата няма да изтече към Перник.

ВИЖ ОЩЕ: Време за Зоро или за цялостна проверка

Деривациите, които зареждат язовира „ Белмекен “ за друга каскада, могат да бъдат пренасочвани. От 1993 година, когато е построен реверсивният тунел, досега той е употребен неведнъж и с тестова цел, с допълнение, с освежаване на вода. Тази система е доста добре премислена, тунелът е двупосочен, изясни министърът в предаването „ Неделя 150 “. И заключи: „ През всичките години в Перник системата е ставала все по-зле. Дори да посоча имената, това няма да оправи системата ”.

ВИЖ ОЩЕ:Защо Ивелина Василева отказала на Ревизоро

Трябва да се пести питейната вода, безапелационен е министър Димитров: „ На доста места се нагнетява напрежение… Всеки, който има големи загуби, не желае да си оправи загубите, а желае да му се усили водоподаването. Аз не мога да пълня каца без дъно “.

В Шумен 30 години не са правели нищо за тръбите

По отношение на казуса с водата на Шумен Емил Димитров съобщи, че 30 години шуменското ВиК не е направило нищо за водопровода, който е издигнат най-малко 20 години преди този момент. „ Решили, че тъй като е по-евтина водата от язовир „ Тича “ по този тръбопровод, няма да поддържат останалите сондажи в града. През тези години са откраднати помпите, тръбите. В момента градът има сондажи и опция да се зареди независимо, само че няма инфраструктура... ”, сподели Ревизоро.

ВиК холдингът ще помогне на всички

„ По оперативната стратегия „ Околна среда “ са обезпечени средства, с цел да може с по към 100 млн. за всяка област да се възобнови водопреносната мрежа, пречиствателните станции. ВиК сдруженията са в тежко състояние и нямат лично съфинансиране, тъй като програмата от Европейски Съюз е – даваме ви 80 млн., вие би трябвало да дадете 20 млн. от себе си… Този холдинг с тези пари, които ще бъдат дадени, ще може да уреди съфинансирането, което не могат да си разрешат множеството ВиК. Новата конструкция ще помогне на всички ”, изясни Емил Димитров.

Нов механизъм за отпадъците

„ Прокуратурата е открила, че в Бобов дол има боклуци, само че не рискови. Установила е, че нездравословните излъчвания са в нормите. Ние установихме, че комплексното позволение е изтекло... Утре работна група ще отиде да ревизира всичките разрешителни от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Перник, ще сверим с оригиналите… Не би трябвало да се стопира мощ, която има позволение, която не излъчва нездравословни излъчвания, само че не може да работи мощ, която няма сложно позволение “, сподели още Димитров. По думите му има депа, на които няма издадено позволение да съхраняват боклуци, а към този момент имат боклуци, и депа с боклуци, за които внезапно никой не знае от кое място са: „ Това, което се случва в страната, е истина. Контролният механизъм сега не може да обхване всички… Очевидно би трябвало нов механизъм - работещ, при който, когато някой внесе по документи едно нещо, а то се окаже друго - нездравословно, рисково, неразрешено, да се забрани и площадката да работи, да се забрани и той да работи “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР